10 градски разходки с кораб в Европа

10 градски разходки с кораб в Европа

Има градове, които трябва да видите от водата – разположени върху плавателни реки, изкуствени канали или безброй острови, тези 10 места ще ви очароват и ще ви предложат различна перспектива.

1. Босфора, Истанбул, Турция
Градът, разположен върху два континента, ще ви се покаже в пълния си блясък с разходка с корабче през Босфора. Ще имате възможността да видите изящните минарета на джамиите и величествения разкош на дворците, луксозните имения по брега и рибарите по мостовете на Златния рог. Не пропускайте да пиете чай или турско кафе на борда, за да се потопите напълно в атмосферата.

2. Венеция, Италия
Романтиката на Венеция от векове е сгушена в гондолите за двама, които кръстосват каналите под музикалния съпровод на гондолиер с раирана униформа. Венеция определено е град, който изглежда различно от вода. Независимо дали ще заложите на гондолите, водните таксита или речните автобуси, задължително си подарете това удоволствие. Преминавате по Канале гранде, под моста Риалто, покрай „официалните” порти откъм водата на старите имения. Горещо препоръчваме да използвате автобусите, за да отскочите до очарователните малки островчета Мурано и Бурано.

3. Амстердам, Холандия
Изкуствените канали на Амстердам са толкова типични за холандската столица, колкото марихуаната и червените фенери. Вият се под ниски мостове, сводести дървета и покрай тесни старинни къщички с типична архитектура и чар. Можете да хапнете в корабче ресторант по бреговете на каналите или да отседнете в корабче хотел,`което определено е любопитно изживяване.

4. Черноморският канал, Румъния
Една близка, но непозната дестинация за много българи е делтата на река Дунав. Множеството ръкави при вливането на реката в Черно море са образували истинска джунгла на Балканите,която е местообитание на пеликани, чапли, сиви рибари и още над 300 вида птици. Черноморският канал е дълъг 64 километра и достига до румънския курорт Констанца.

5. Лондон, Великобритания
Омагьосващ, динамичен и изпълнен с изненади, Лондон винаги има какво да предложи на туристите си, но за много от тях разходката с корабче по Темза не е приоритетна. Груба грешка. Водната екскурзия от Парламента до Гринуич е един от най-популярните маршрути, който развежда туристите през основните забележителности, монументалните сгради и модерните квартали и стига чак до известната обсерватория, където можете да стъпите на Гринуичкия меридиан.

london_2423609k

6. Бранденбургските водни пътища, Германия
Мрежа от езера и изкуствени канали свързва Берлин и Балтийско море, минавайки покрай огромни замъци или малки китни градчета. От градския пейзаж на столицата за минути се пренасяте в спокойния ритъм на живот в покрайнините, където ще видите рибари да ловят риба или различни видове птици да стоят край бреговете. Друго предимство е, че това е малко известен туристически маршрут, така че няма да се сблъскате с тълпи посетители.

7. Страсбург, Франция
Може и да свързвате името на този град с всякакви европейски институции, но отвъд бюрократичната нотка Страсбург е очарователен град с исторически център и плавателни туристически канали. Корабчета със стъклени куполи ще ви покажат най-високата катедрала във Франция и четвъртата по височина в света – 600-годишната Нотрдам, висока 142 метра. Ще минете и покрай „Пети Франс” или Малката Франция – живописен квартал, който е бил център на града през Средновековието, със запазена архитектура, водни мелници и неустоими пекарни.

8. Санкт Петербург, Русия
Да опознаеш царското величие на града на Петър Първи по вълните на река Нева. Покрай мостовете, украсени с лъвове, грифони и колесници, се простират величествени дворци  и църкви. Ще видите Зимния дворец, където навремето е живяло царското семейство, и позлатената кула на Петропавловската крепост. Сложна система от гранитни канали свързва над 100-те острова на Санкт Петербург.

bank-bridge-in-st-petersburg

9. От Ламанша до Средиземно море, Франция
Да прекосите Франция по вода? Звучи страхотно и странно, нали?! Но всъщност е напълно възможно чрез плетеницата от 8050 километра, която свързва най-северната и най-южната част на Франция. Може да видите всяка част на страната, да плавате край лозя, крепости, провансалски селца с местна кухня или полета с лавандули. Най-хубавото е, че има фирми за корабчета под наем, с които ще можете сами да обиколите каналите и да живеете по вода.

10. Беломорско-балтийският канал, Русия
Сложна система от канали с дължина 225 километра свързва Бяло море край Северозападна Русия със Санкт Петербург на Балтийско море. Каналите са прокопани през 30-те години на миналия век и минават покрай типични руски селца и дървени параклиси. Имайте предвид, че ще е трудно сами да организирате пътуване по тези канали, най-добре да се свържете с туристическа агенция.

Коментари

коментара

НЯМА КОМЕНТАРИ

Остави коментар