10 съвета за удобно пътуване

10 съвета за удобно пътуване

Ако обичате пътуванията с кола – независимо дали е бягство от града за уикенда или прекосяване на стотици километри в търсене на нови хоризонти, то със сигурност вече сте открили някоя и друга тайна за удобно и успешно приключение.

Екипът на UrbanTales.bg обобщи 10 основни съвета, до които сме стигнали от личен опит и които вярваме, че ще ви улеснят при следващия ви road trip.

1. Почистете колата – преди, по време и след пътуването. Колкото и елементарен да ви звучи този съвет, той е от ключово значение за комфорта на пътниците и за цялостното преживяване. Поставете торбички за отпадъци между задните седалки, за да е по-лесно събирането на боклука. Така бързо ще го изхвърлите в контейнерите на първата бензиностанция.

2. Имайте резервен план за навигацията. Колкото и да е надеждна gps-системата ви, винаги си подготвяйте план Б. Разпечатайте предварително адресите, на които отивате, за да можете да спрете и да попитате. Дори си вземете старомодна хартиена карта, просто за всеки случай.

3. Опаковайте храни и напитки за из път. Пригответе предварително неща за похапване в колата, така ще харчите по-малко пари по бензиностанции за купуване на лакомства. Запасете се от вкъщи и разпределете храните в удобни малки пакетчета за бързо похапване.

4. Перфектната музикална селекция. За нея има две правила: 1) консултирайте се с останалите пътници относно техните предпочитания. 2) направете я по-дълга, отколкото си мислите, че е достатъчно. Много по-дълга. Изберете популярни песни, на които всички в колата да пеят. Така пътуването ще бъде наистина забавно.

5. Вземете електрониката, но не забравяйте и традиционните игри. Музика, филми, книги, карти, монополи, скрабъл, туистър, топка, табла… Всичко е необходимо и добре дошло. Мятайте ги в багажника и се пригответе за забавление с приятели. Плюс фотоапарат, зарядни и един разклонител (повярвайте ни, когато в стаята има само един контакт, ще ни благодарите за този съвет).

6. Дребни пари и монети в колата. Сложете ги на удобно място около шофьора. Ще са от полза, когато трябва да платите магистрална такса, паркинг и други подобни. Не искате да образувате колона, а ако портфейлът на шофьора е в якето на задната седалка, а всички в колата спят… да, по-добре е да има дребни пари подръка.

7. Оставете си малко място. Дори не само заради сувенирите и подаръците, които ще купите от пътуването, но и за да имате въздух в колата. Наистина ли се нуждаете от тези 10 чифта обувки. Върнете няколко от тях в гардероба и си оставете място да се протегнете в колата.

8. Използвайте слънцезащитен лосион. Дълго шофиране, през голяма част от времето слънцето ви напича, излизате от колата и установявате, че лявата ви ръка е изгоряла… на ръкав. Със сигурност ви си е случвало. Не забравяйте, че слънцето може да ви навреди дори да сте зад автомобилните стъкла. За да избегнете неприятно изгаряне и още по-неприятен тен, задължително се запасете с подходящ лосион.

9. Вземете си възглавница и одеяло. Ако имате проблем със спането на чуждо място, то възглавницата ви е задължителна. А одеялото ще бъде от полза за всички спящи в колата по време на път.

10. Не забравяйте комплекта за първа помощ. Този, който е задължителен в колата, е добър вариант, но добавете още няколко неща според собствените си нужди. Препоръчваме ви продукти против алергия, ухапвания от насекоми, стомашни проблеми; лепенки, антисептик, аспирин и парацетамол. Няколко пакета носни и мокри кърпички винаги са от полза.

Желаем ви много приключения на път.

А кои са вашите трикове за удобни пътувания?

Виж още:
Две години на път с Косьо и Яна: Сред племената на Етиопия
50+ красиви градове, които да посетим поне веднъж в живота си
20 филма за пътешествия

Коментари

коментара