14 свежи послания от тениските

14 свежи послания от тениските

0 1116

Щастливото спасително местенце на всеки от нас е обзаведено с някаква страст или хоби, мисълта за които ни сгрява отвътре по време на особено отвратителен работен ден, наложително общуване с хора от чужди планети, тъжен и/или скучен по някаква причина период от живота ни. Вероятно това е вдъхновило дизайнерите да създадат тениските с послания – явни или по-скрити – и да ни предоставят възможност да освежим вида си с напомняне, че си имаме нещо, което, напук на цялата вселена, много обичаме.
От друга страна, баща ми обича да повтаря „Интелигентните хора не скучаят“, което ме води до тази хубава българска дума „гийк“. Освен новият символ на сексапил (geek is the new sexy), гийкът е като цяло умен човек, който не се отегчава лесно, защото е потънал във вселената на комиксите, игрите, фантазиите или научните любопитности. Tъй като обаче светът е красив, защото не сме еднакви и не всеки в обкръжението ни е склонен да възприеме пристрастията ни, тениските с послания са и още една от неограничените възможности да демонстрираме интересите си, колкото и да са специфични, и да открием себеподобни, без да досаждаме прекалено на тези, които не ги споделят.

Разбира се, изключвам потребността на всички, без изключение, понякога да носят тениска с надпис “Fuck you” – това е принтът, който ще ви трябва, ако решите да организирате революция и вероятно единствената точка от манифеста, с която ще е съгласно цялото човечество.
В името на позитивното мислене обаче (една приятелка ме научи на него и ми подари първата такава тениска), ви представям и най-любимите ми забавни и положителни дизайни-послания. В последствие дори разбрах, че те са част от „гийк“ културата, която е пуснала пипалцата си във всевъзможни сфери от времето и пространството, което обитаваме – аз лично нямам нищо против това.

1. Дизайнът “Blender”

01_BlenderЕто това е тениска, която бих купила сега и веднага. Роботът „Bender“ е от култовото анимационно шоу „Futurama“ – супер забавният цинично-романтичен герой, който непрекъснато е в настроение “Kill all humans” и като цяло е ревнив, крадлив, въртелив, лесно обидчив и ужасно арогантен. Но пък също така е верен приятел с голямо сърце и да му го отдадем – пребори се успешно с наркоманската си пристрастеност към електричеството, като в момента се налива само с огромните количества алкохол, необходими за правилното му функциониране. Дизайнерът Jorje Lopes Ramirez си играе на думи с името му, успял е да намигне за забавните мултифунционалности, които се проявяват според кашата, която е забъркал Bender и, най-хубавото – намеква за страстта му към готвенето, която хвърля в ужас всичките му приятели, защото роботите нямат сетиво „вкус“ и резултатите са меко казано катастрофални. Обичам тази тениска, а между другото принтът може да се поръча и за панел на телефон.

2. Дизайн „Speech Therapist“.

02_SpeechtherapistВинаги е много яко, когато създателят на тениската не само е обединил няколко много любими теми, но и е вкарал парченце реалност в света на героите. Дизайнерът Soulkr се е сетил кое е общото между Ууки от „Междузвездни войни“, Грут от „Пазителите на галактиката“ и Ходор от „Песен за огън и лед/Игра на тронове“ и ги е пратил на речева терапия, вероятно за да разнообразят речниковия си фонд с нещо друго освен „Wook“, „I am Groot“ и “Hodor” . Както виждате на тениската обаче, те не са особено щастливи и да си признаем – разбираме ги и само с тези им фрази. Което не пречи дизайнът да е много забавен и да ни кара да си повторим най-малкото наум техните забиващи се в мозъка едни и същи реплики.

3. Там, където Силата е безсилна.

И като говорим за начините на общуване на любимите ни герои, 03_Yodaдизайнерът на тази тениска пък се е зачудил как Йода, въпреки че може да извади космически кораб от блато само като много се съсредоточи, е неспособен да уцели правилния словоред на дори едно изречение. Вероятно за да го спаси от нацистите на правописа и правоговора, които срещаме в интернет, му е казал: “Граматиката ще помогне там, където Силата е безсилна“. Йода, макар че видимо се старае, подобно на събратята си от предната тениска, също не е особено щастлив. Аз пък лично съм твърдо „за“ този дребничък джедай да продължи с чаровните си обърнати наопаки поучения, които го направиха най-любимият ми герой сред цялата тая семейна драма с елементи на страхотен въздушен бой, наречена „Междузвездни войни“.

Обичам филма, не ме разбирайте погрешно, а и дизайнът на тениската е много добър.

4. The Walking Angels.

04_The-Walking-Angels-T-ShirtВъв връзка с още добри филми или филмови сериали, ето я пък тениската с дизайн “The Walking Angels”, заради която вчера най-накрая започнах да гледам “Doctor Who”. Как стана – ами хареса ми тениската, реших да проверя какво е „Weeping Angels“ – харесаха ми чудовищата, хареса ми концепцията им за чудовищност, уплашиха ме, реших, че сериалът си струва определено. Дизайнът е комбинация от кутията, с която Докторът пътува където и когато си поиска, и известното на всички изображение от сериала „The Walking Dead“. Отново си имаме работа с игра на думи и с въображение (FOUREYEDESIGN), способно да вдъхнови някого (добре де, мен, ама аз се броя за човек) да се поинтересува и да включи в интересите си още една забавна фантазийка с (поне това, което гледах до момента) много силни диалози.

5. Филми и…. игри?

05_RevengeoftheturtlesДа, моля! „The Revenge of the Turtles“ най-накрая ни показва някой (по-точно AnimeHA) загрижен за грубото отношение към костенурките, което проявява Супер Марио докато си търси принцесата. Както е казал Тери Пратчет: „Някой ден, някоя костенурка ще се научи да лети“ или в конкретния случай – да се нинджи и внезапно водопроводчикът – щастлив побойник във флапи бърд хабитата, се оказва… в беда. Много добро.

 

 

6. Музиката с камъни.

06_PratchettПо отношение Тери Пратчет и разбунтувалите се на 70-годишна възраст Декани на Невидими университети. “Born to rune” e уникален дизайн, вдъхновен от „музиката с камъни“, надписът на новата кожена роба на Декана – неин заклет почитател и, разбира се, Смърт, който традиционно присъства както в книгата, така и на обложките на албумите в по-твърдия вариант на тази музика. Не искам да казвам нищо повече – по принцип с Пратчет изобщо не е нужно – и без това е казал всичко, което хората биха имали за казване на този свят. Единственото утешение, че преди нас отиде в другия свят, е, че със сигурност, когато и ние пристигнем там, мястото, благодарение на него, вече ще е по-добро.

7. Още култови книги.

07_Harry_meets_KatnissWhen Harry met Katniss“ е дизайн от ikado, в който резултатът от магията за покровител, която (заедно с шоколада!) много помага срещу ужасните, смучещи щастие и души диментори, е сойка-присмехулка – символът на онази девойка, която едва оцеля след две реалити шоута (ако зависи от мен, никой, свързан с реалити шоута, не бива да оцелее) и понастоящем е в мъчителна любовна дилема и звездата на революцията в Панем и неговите специализирани окръзи. „Хари Потър“ и „Игрите на глада“ са ми много любими поредици и с две ръце одобрявам този поглед над символите, свързани с вселените им. По отношение на филмите – имам чувството, че целият състав на Холивуд е работил в кравеферма, преди да се ориентира към настоящото си поприще, защото напоследък демонстрира фанатичен стремеж към доене, резултатите от което са меко казано спорни.

8. „Lost ring“.

08_Lost_ringПърво, като фен на бижутата – респект към Jens Hansen – създателят на Единствения пръстен във филма „Властелинът на пръстените“. Само като погледна тази кръгла, златоподобна прелест, искам да е само мой и да си го нося, и да не го дам на никого. Като се сетя обаче как свърши Гълъм, някак ми се струва редно да овладея тази тъмна страна на душата си. Но той беше слаб, а аз мога да се откажа от пръстена, когато си поискам! Точно така се чувства и горкият Саурон, или поне според дизайнера Theduc, който любезно публикува обява от името на Тъмния лорд, в която се споменава сантименталната стойност на Единствения пръстен и обещано голямо възнаграждение за този, който го намери. От солидарност и емпатия, не заради друго, ми се наложи да си купя тази тениска.

9. “λ” тениска.

09_lambdaКой не знае “Half-life” и кой не е чувал за него. Е, ако трябва да съм честна – ужасно много хора, за които може би е редно да се поясни – една от най-популярните игри на всички времена, направена под ръководството на художествен директор от София, България. Логото, както и играта са създадени от Valve. Логото е символът на Съпротивата в “Half-life” вселената (и знак за период на полу-разпад) и е толкова известно, че по принцип няма нужда от никакви други картинки, надписи и/или пояснения.

Лично аз не съм играла играта, нищо че обожавам един нейн мод, сдобил се със собствен живот под друго име. Отново от солидарност, не поради друга причина ми се наложи да купя тази тениска, тъй като това се оказа добър подарък за един “Half-life” фен.

10. После пък реших,

10_wasdче и аз съм човек, и аз на PC играя, и се сдобих с този шедьовър “I walk with WASD (and sprint with shift)”. Помните ли приятелката с позитивното мислене – тя ми я пльосна на стената във фейсбук и ме убиха два пъти, защото едновременно се опитах и да я поръчам, и да играя, но си струваше. Дори за играта, която играя най-много, този дизайн не отговаря на истината – там се ходи, а не се тича с “shift”, но благодарение на това и на леко сбърканото ми мислене, тениската ми си ми харесва дори повече.

11. Всяка смърт в игрите ми разбива сърцето.

Не, разбира се, но някак трябва да минем плавно към 11_Brokenheartследващия дизайн „404“. 404 е код за грешка, при която клиент е комуникирал с даден сървър, но сървърът не е успял да намери това, което му е искал клиентът. Страхотен дизайн с много интерпретации – „нямам сърце“, „несподелена любов“, „не мога да ти дам това, което търсиш“ и дори „получих инфаркт“. Със сигурност е дискретно-забавно или животоспасяващо послание, което въпреки че не харесвам особено декорациите със сърчица, ужасно много ми допадна.

12. „Тhe water molecule“.

12_thewatermoleculeКато дете израсло в семейство на химици, наистина оценявам този свеж подход за запомняне на свойствата на атомчетата, изграждащи молекулата на живота. Мъничък намек, че науката може да е забавна (а тя е… в много случаи) и на всичкото отгоре обожавам водата. Ще я купя.

 

 

 

 

13. „In no shape to exercise“ тениска.

Всеки от нас пропуска тренировки и има нереалистично мечтана 13_unicornsвизия за себе си, да бъдем честни. Днес например имам мъчителна дилема „да плувам и да правя торта“ или “да правя торта и да играя”. Който и да е дизайнерът на тази тениска – много съм му благгодарна. В момента ми говори „unicorns do not exist“, така че мисля с творческото му одобрение, да реша в полза на по-сладките неща от живота.

 

14. И последно.

14_thebrightsideДори ужасно да не одобрявате или да не харесвате нито едно от тези свежи творения. За вас пък някой е създал следното, винаги валидно послание: „Всичко е въпрос на перспектива“.

 

Източници:

https://www.threadless.com
https://www.qwertee.com
http://www.redbubble.com/
http://www.geekalerts.com/
https://www.teepublic.com
http://www.jenshansen.com/

Виж още:
20 весели рисунки за хора с нестандартно мислене

Коментари

коментара