15 факта за трагедията в Чернобил

15 факта за трагедията в Чернобил

На 26 април 1986 г. в 1:23 ч четвърти реактор в Чернобил експлоадира, предизвиквайки най-мощната ядрена катастрофа в историята на човечеството. Последиците от този ужасяващ инцидент се усещат и до днес.

1. Радиация, равна на 500 атомни бомби

50 милиона кюри – такова е общото изтичане на радиоактивни материали. Това е 500 пъти повече от сумата, измерена след падането на атомната бомба над Хирошима през 1945 г. Димният стълб от горенето достига няколко метра височина, а 90% от ядреното гориво на Чернобил се оказва в атмосферата.

2. Пожарникари герои

В резултат на експлозията повече от 10 дни в околността вилнеят пожари. Първите, които пристигат на мястото, са 100 пожарникари от близкия град Припят. Именно това са хората, които поемат най-голяма доза радиация. Според съветските данни 31 от тези 100 души намират смъртта си там, повечето от които от остра лъчева болест.

3. Атомният огън

Пожарът бил потушен с хеликоптери. Вътре в реактора хвърляли пясък и глина, както и специални смески за предотвратяване на верижна реакция. Тогава никой не знаел, че тези действия всъщност могат да увеличат температурата. Окончателно огънят е угасен на 9 май.

4. Веднага след инцидента

Повечето жители на Припят научават за инцидента едва към обяд на 26 април, а дотогава, занимавайки се с всекидневните си задачи, радиацията се е разпространявала със скоростта на светлината благодарение на вятъра.

5. Засегнатата област

Аварията в Чернобил оставя необитаеми повече от 150 000 кв. км около централата. Над 200 000 души са евакуирани от родните си места.

6. Призрачен град

Цялото население на Припят – 47 500 души, напуска града още в деня на инцидента. Около 300 души пожелали да се върнат в домовете си месец след експлозията. Зоната, където се заселили, се нарича Зона на отчуждение и в нея не се допускат външни лица.

7. Жертви на аварията

Няма точен брой на жертвите, загинали в следствие на прекомерното излагане на радиация. Според различни източници – от няколко хиляди до 100 хиляди души.

reactor-640
8. Лъчева болест

134 души са приети в спешното отделение с лъчева болест в първите дни след експлозията. В рамките на месец 28 от тях умират.

9. Радиоактивно облъчване

Счита се, че на радиация са били изложени 8.4 милиона души – не само в Украйна и Беларус, но и в Русия, Скандинавските държави и Източна Европа.

10. Погубени в експлозията

Все още не е ясно колко точно души са загинали в самата експлозия и опитите за потушаването й. Данните сочат от 4 до 10 000 души.

11. На помощ

За потушаването на огъня пристигат повече от 600 000 души от всички краища на СССР.

12. Саркофагът

След овладяването на последиците от експлозията, изниква важният въпрос как да се спре разпространението на радиацията. Изготвя се план за създаване на бетонен саркофаг върху четвърти блок на атомната централа. Цената на конструкцията е десетки милиони, повечето от които са дарени от международната общност.

13. Ще има ли следващ Чернобил?

В момента в Русия има 11 действащи реактора от типа на чернобилския. Но през последните 20 години в тяхната работа са направени промени, които изключват възможността за повтаряне на бедствието. Това мнение се потвърждава и от международни експерти.

14. Чернобил – магнит за туристи

През последните години изоставеният град Припят и бетонираният реактор се превръщат в магнит за туристи, търсещи екстремни преживявания. Всеки посетител в района е придружаван от т.нар. “сталкер”, който осигурява достъп до изоставените къщи, училища, хотели. Но самият саркофаг и хилядите изоставени на мястото превозни средства могат да бъдат видени само отдалече. Камиони, бронирани автомобили и хеликоптери са толкова силно замърсени с радиация, че приближаването им все още е твърде рисковано. Туристите могат да се срещнат и с възрастните жени, които са се завърнали в домовете си в Зоната на отчуждението. Цената на подобна обиколка обикновено е около 350 долара.

15. Нов живот

Известно време след аварията два блока на електроцентралата продължават да работят. В тях работили няколкостотин работници и инженери. За тях и за всички други, останали без дом и работа, държава изградила нов град – Славюч, често определян като най-младият град в Украйна.

Източник: horaksjuta.livejournal.com

Коментари

коментара

ПОДОБНИ СТАТИИ

0 357