40 цитата от Ремарк

40 цитата от Ремарк

0 8053

Ерих Мария Ремарк е от онези писатели, които остават отпечатък в душата ти дълго, след като прочетеш последния ред на книгата. Писател, който преплита най-красивото и най-грозното в човешката душа, използвайки магията на думите по необикновен начин. Писател, чийто личен живот се променя заради думите и идеите, в които вярва. Роденият в Германия Ремарк е автор на едни от най-известните антивоенни романи: „На Западния фронт нищо ново“ публично е изгорен от нацистите през 1933 година и писателят е принуден да емигрира в САЩ.

Сред другите ни любими творби на Ремарк, които ни карат да четем до 3 през нощта и да подчертаваме фрази, мисли и истини за живота, са “Трима другари”, “Триумфалната арка”, “Искрица живот“, “Време да се живее и време да се мре”, “Черният обелиск”, “Живот назаем/Небето няма любимци“, “Нощ в Лисабон” и посмъртно публикувания “Сенки в рая”. Всички тези творби увеличават славата му и го утвърждават като “майстор на лирическия натурализъм”. Книгите му са преведени на 58 езика.

Ето и едни от най-известните мисли и цитати от тези романи, посветени на любовта, жената, свободата и важните неща в нашия живот.

За любовта и жената:

Завършените жени омръзват лесно. Ценните – също. Отломките – никога. Такива жени се обичат вечно. Те разпалват въображението.

Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена.

На жените нищо не трябва да се обяснява, с тях се действа.

Любовта не е езеро, в което всеки може да види отражението си. Любовта има своите приливи и отливи. Крушения, потънали градове, октоподи, бури, сандъци със злато и перли. Но перлите се намират на дълбоко.

Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Нищо средно не съществува.

Никой не може да ни стане по-чужд от същество, в което сме били влюбени някога.

Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка.

Не е любовта, която опорочава приятелството. Краят му си е край.

За свободата:

Този, който няма дом, е свободен да ходи където си иска

Свободен е само този, който е загубил всичко, заради което си струва да се живее.

Парите — това е свобода, изкована от злато.

Само свободата си недей да губиш! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно.

Човек не може да заключи вятъра, нито водата. Ако ги заключи, те се развалят. Затвореният вятър се превръща в застоял въздух.

За живота и най-важните неща в него:

Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг.

Който е сам, не може да бъде изоставен.

Смел е само оня, който познава и страха.

Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг.

Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни.

Когато човек може сам да се измъчва, той не пропуска така лесно нито един удобен случай.

Най-остроумните шеги на света са винаги дело на сериозни хора, които не са влагали някакъв по-дълбок замисъл в това.

Никога не усложнявай нещо, което е просто. Това е една от най-големите житейски мъдрости, които съществуват. Много мъчно приложима. Особено за интелектуалци и романтици.

Съжаленията са най-безсмисленото нещо на този свят. Човек не може да върне, нито да поправи нещо. Иначе всички щяхме да бъдем светци. Целта на живота не е да ни прави съвършени. Съвършенството е за музеите.

Такъв е светът: може да се превърнете в ангел, глупак или престъпник – и никой няма да забележи. Но ако ви липсва едно копче, всички ще го видят.

Помагай, когато можеш; направи всичко тогава – но когато е невъзможно вече да се помогне, забравяй! Обърни глава! Съвземи се! Състраданието е за спокойни времена. Не е за дни, когато рискуваш живота си. Погребвай мъртвите и поглъщай живота! Ще ти е нужен. Жалейката е едно, фактите са друго. Човек не скърби по-малко, ако вижда действителността и я приема. Само така ще остане жив.

Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино.

Откровенията идват винаги от дребните неща, не от значителните. Значителните неща са свързани винаги с драматични жестове и изкушения за лъжа.

Не е важно къде живее човек. Важно е само едно – какво постигаме с живота си.

Човек остарява само когато престане да чувства.

Който гледа много назад, може лесно да се препъне или да падне в пропаст.

Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав.

Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа.

Опасно е всичко, което не владееш напълно добре. А ако го владееш, тогава е още по-опасно — тогава човек става лекомислен.

Повърхностни са само хората, които се считат за дълбокомислени.

Същото е и с човека – дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина.

Виж още:
Тери Пратчет: „Казват, че всичките ви мигове преминават пред очите ви, преди да умрете. Това е вярно, нарича се живот.“
Писателят, който познава жените – 21 цитата от Януш Вишневски

Коментари

коментара