50 години след създаването на Барби всички вече сме осъзнали колко нереалистичен е идеалът за красота, който дългокраката блондинка налага. Но освен невъзможно перфектните й мерки, гримът, дрехите и начинът й на живот също не са сред най-възпитателните за малките момиченца, които си играят с нея.

Една майка променя това завинаги. Нейното име е Соня Сайн и тя създава глобална тенденция за завръщане на Барби към естествеността. Макар да не го осъзнава и да не приема себе си като революционер в тази сфера, Соня ангажира стотици хиляди хора с размисли по темата.

“Сестра ми и аз сме израснали, играейки с кукли втора употреба или с ръчно направени играчки сред природата на Тасмания. Обичам процеса по възстановяване и поправяне на стара играчка, възможността да й вдъхна нов живот”, споделя Соня.

По професия научен комуникатор, през 2014 г. тя остава без работа след поредица бюджетни съкращения в Австралия. Това е моментът за нея да се захване с нещо креативно. И тъй като винаги е играла с кукли втора употреба, решава да обиколи магазините за стари вещи и да намери красиви играчки за дъщеря си.

Открива няколко кукли, някои от тях са с повредени крака, но артистичният усет на Соня й помага да ги възстанови. Това, което я смущава най-силно обаче, е тежкият грим на пластмасовите момичета. “Реших да изтрия фабричната боя и да нарисувам нови очи и устни, като придам на куклите по-земен и истински вид. Майка ми, която е експерт в плетенето и шиенето, пък предложи да облича куклите. Така сега работим заедно по Tree Change Dolls“, разказва Соня.

tree change dolls

Първите преобразени кукли тя поставя в градината си, прави им няколко снимки и ги пуска онлайн. Те се разпространяват лавинообразно, хората започват да ги коментират, а страницата й във фейсбук за отрицателно време набъбва до няколко стотин хиляди. Днес Tree Change Dolls е малък креативен бизнес, който доближава пластмасовите кукли до природата. Буквално и преносно.

Виж още:
Езикът ни е съставен от щастливи думи
Есенциализъм: да правим повече от правилните неща

Коментари

коментара