Разположен в Централна Сирия, през последните няколко дни древният град Палмира влезе в новините като новия обект за унищожение на джихадистите от “Ислямска държава”. За момента атаката е удържана, а ние бързаме да ви покажем повече от това антично бижу, известно като “невестата на пустинята”.

Палмира бил построен на брега на оазис от финикови палми (откъдето идва и името му) и градини, от 1 до 3 век е център на керванната търговия и занаяти в района. Понякога независим, друг път под контрола на Рим. Именно запазената римска архитектура превръща града в обект от изключително световно значение за ЮНЕСКО – “Неговата огромна колонада с дължина 1100 метра образува монументалната основна ос на града, която заедно с колонадите по напречните улици свързва най-големите паметници, храмове и градски квартали.”

В града е запазен античен римски театър, който в средата на 20 век е реставриран и използван като сцена за годишния фестивал на Палмира. Древното изкуство и архитектура в града са необичайна смесица от гръко-римски стил, местни традиции и персийско влияние. Туристите, които посещават града, могат да видят още запазен кралски некропол с богато изрисувани погребални камери, както и резба върху камък на много от храмовете и колоните.

Виж още:
Дъхът на пустинята

Коментари

коментара