В UrbanTales.bg често ви показваме нестандартни къщи с впечатляващ дизайн от целия свят, но днешната изненада е архитектурно бижу от България. Сградата е наречена “Дългата къща по лекия наклон” (Slight Slope Long House) и в нея живее млада българска двойка, информира електронното списание dezeen.

Построена в Търговище, къщата е дело на студиото I/O Architects. Първоначалната идея била този дом да е едноетажен, но архитектите умело са се възползвали от наклона на терена и са превърнали долния етаж в гаражи. Една от най-любопитните подробности за този проект е фактът, че единият край на къщата е леко повдигнат и от него започва веранда със стълби, която се простира почти по цялата остъклена фасада.

Вътрешното пространство пък е разделено на 4 нива, всяко свързано със следващото с малко стълбище. Пространството е организирано така, че дневните да са на по-ниско ниво, а спалните – на по-високо за повече уединение.

Каменната къща е с площ 672 кв.м, а най-голямото предизвикателство за архитектите е било да създадат уют, споделя архитектът и един от създателите на I/O Architects Георги Кътов.

Виж още:
Приятелство за цял живот и 4 къщи в средата на нищото
Къща от стари прозорци
Гараж, в който да живееш с удоволствие

Коментари

коментара