Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги

Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги

Той бил убеден, че не техническите познания водят до успех в бизнеса, а познанията за човешките взаимоотношения. Дейл Карнеги, автор на класическия бестселър “Как да печелим приятели и да влияем на хората”, вече се е превърнал в икона в света на бизнеса със своите съвети за правилно общуване между хората.

1. Не става въпрос за това какво имаш, кой си, къде си или какво те прави щастлив. Важно е за какво мислиш.

Тази концепция понякога е трудна за разбиране, защото много от нас търсят партньор, съпруг или най-добър приятел, с който да се чувстваме щастливи. Други пък вярват, че парите и материалните придобивки ще донесат вечна радост. Търсим щастие все на грешни места. А то се определя от нашето отношение към живота. Не от външните условия, а от това, което си казваме в секундата, след като се събудим, в последния момент, преди да заспим, и във всички мигове между тях.

2. Една от причините защо птиците и конете не са нещастни е защото не се опитват да впечатлят останалите птици и коне.

Много от нас се опитват да бъдат важни. В бизнеса използваме засукани фрази (повечето от които смущават, а не подпомагат комуникацията), преувеличаваме собствените си постижения и обясняваме на другите колко сме велики. За много хора желанието за внимание е безкрайна въртележка. Изтощителна, фалшива и често безполезна надпревара. Далеч по-удовлетворяващо е вместо да се опитваме да впечатляваме другите, да изпълним трудна или доскоро невъзможна задача. Уверете се, че сте удовлетворени от себе си, независимо какво мислят другите.

3. Когато общувате, не забравяйте, че ние не сме създания на логиката, а създания на емоциите. Изтъкани сме от предразсъдъци и се ръководим от гордост и суета.

Аргументите могат да бъдат заобиколени, продажбите на компанията ви могат да разбият покрива и много много хора да ви харесват – ако запомните само този факт. Хората гледат на нещата през примата на собствения си опит, култура и позиция в живота. Този филтър отново се базира на чувства. Затова нека в бизнеса и в живота да поставяме по-малък акцент върху това винаги да сме прави и да заложим повече на емпатията.

4. Хората рядко успяват освен ако не правят нещо, с което се забавляват.

Не се страхувайте да следвате мечтите си и да превърнете в професия именно това, което ви доставя най-голямо удоволствие. Чували сме много истории за хора, които драстично променят сферата си на дейност в определен етап от живота си.

5. Нашата умора често се дължи не на работа, а на притеснения, неудовлетвореност и негодувание.

Да се тревожите и да сте разочаровани е далеч по-трудно от това да работите здраво. Когато сте под стрес, започва да ви боли глава, не можете да спите, имате проблеми с апетита. Звучи ли ви познато?

6. Грабнете шанса. Целият живот е шанс. Човекът, който стига най-далеч, е този, който е готов и се осмелява да действа.

Мислили ли сте за промяна в кариерата, за стартиране на собствен бизнес или започване на нов проект?Предизвиквам ви. Вие също трябва да се предизвикате. Не си позволявайте да остареете, съжалявайки за възможностите, които сте изпуснали.

7. Дори Господ не съди хората до последния им ден. Защо вие или аз трябва да го правим?

Има причина да обичате да виждате кучето си след тежък ден. Кучето не ви съди. Хората го правят. А по-несигурните сред нас предпочитат да не предприемат нищо ново вместо да търпят критиката на околните. А това е една от най-големите трагедии в нашето общество.

8. Обръщайте повече внимание на характера си отколкото на репутацията си. Характерът е това, което сте вие, а репутацията е това, което другите мислят за вас.

Ние се познаваме най-добре и знаем кога вървим срещу собствените си убеждения. Другите може и да не го знаят. Ще бъдем много по-щастливи, когато вечер си лягаме с мисълта, че сме дали най-доброто и сме били верни на себе си.

Текст: Cory Robert Galbraith

Виж още:
Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието
Ричард Брансън: Моите 10 тайни за успех
Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси

Коментари

коментара