Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието

Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието

Преди 20 години Майкъл Джексън се обажда на Опра Уинфри с думите: “Трябва да поканиш този човек в шоуто си.” Така започва пътят под светлините на прожекторите за един от най-големите мислители на нашето време. Дийпак Чопра е индийски лекар, но е посветил голяма част от живота си на мистиката и алтернативната медицина, пречупвайки философията на Изтока за съвременния западен човек. Медиите често отбелязват, че това е човекът, който накара целия свят да медитира и да се вслушва във вътрешния си глас. През 1999 г. пък списание Time го постави в списъка на 100-те най-влиятелни личности на 20 век.

От UrbanTales.bg подбрахме за вас 10 от уроците на Дийпак Чопра за щастлив живот.

1. Слушайте тялото си

Вслушвайте се в мъдростта на тялото, която се изразява чрез сигнали за комфорт и дискомфорт. Когато избирате дадено поведение или действие, попитайте тялото си: “Как се чувстваш от това?”. Когато организмът ви изпрати сигнал за физически или емоционален стрес, внимавайте. Ако почувствате комфорт и ентусиазъм, продължавайте.

2. Живейте в настоящето

Живейте в настоящето, защото това е единственият момент, който имате. Концентрирайте се върху тук и сега. Приемете изцяло и напълно това, което идва при вас, това е единственият начин да го оцените, да се поучите от него, а после го оставете да си отиде. Настоящето е такова, каквото трябва да бъде. То отразява безкрайните закони на природата, които са ви донесли точно тази мисъл, точно тази физическа реакция. Не се съпротивлявайте с вечния цикъл на Вселената, вместо това станете част от него.

3. Бъдете тихи

Отделете време да помълчите, да медитирате, да успокоите вечния си вътрешен диалог. В моментите на тишина почувствайте, че се свързвате с източника си на най-чиста осъзнатост. Обърнете внимание на вътрешния си свят, който направлява интуицията ви. Тя ще ви води, а не външно наложените интерпретации на това кое е или кое не е добро за вас.

4. Освободете се от необходимостта от външно одобрение

Вие сами определяте собствената си стойност и целта ви е да я откриете вътре в себе си, независимо кой какво ви казва. Имате цялата свобода в реализацията на тази задача.

5. Гневът не е отговор

Когато реагирате с гняв на даден човек или обстоятелство, осъзнайте, че просто се съпротивлявате на себе си. Съпротивата е защитният ви отговор, основан на стари рани. Когато се освободите от този гняв, ще излекувате себе си и ще се слеете с потока на Вселената.

6. Светът “навън” отразява вашата реалност “вътре”

Хората, на които реагирате най-силно, независимо дали с любов или омраза, са проекция на вашия вътрешен свят. Това, което най-много мразите, е това, което най-много отричате вътре в себе си. Това, което най-много обичате, е същото, което най-силно желаете за себе си. Използвайте огледалото на връзките, за да напътствате своята еволюция. Целта е цялостно себепознание. Когато го постигнете, онова, което най-силно желаете, автоматично ще бъде тук, а онова, което не харесвате, веднага ще изчезва.

7. Откажете се от осъждане

Осъждането означава, че нещо е правилно или грешно. Всичко може да бъде разбрано или простено, но когато съдите, вие се отказвате от разбиране и прекъсвате процеса на научаване на любов. Съдейки другите, вие показвате, че не приемате себе си напълно. Запомнете, че всеки човек, на когото простите, добавя към вашата собствена любов.

8. Тялото ви е храм

Не го замърсявайте с токсини – независимо дали чрез храна, напитки или токсични емоции. Тялото ви е повече от система за поддържане на живота. То е средството, което ще ви води през вашето пътуване към себепознанието. Здравето на всяка клетка има директна връзка с вашето общо благосъстояние. И всяка клетка ви помага да осъзнаете, че е част от вас.

9. Любов вместо страх

Заменете реакциите, мотивирани от страх, с такива, мотивирани от любов. Страхът е продукт на паметта, който ни дърпа назад. Помнейки какво ни е наранило преди, ние включваме всичките си сили, за да избегнем болката отново. Но тези действия не ни позволяват да я изличим живота си или да се предпазим от нея. Изпълнете се с любов и няма да остане място за болката и страха.

10. Вие притежавате част от вселената

Физическият свят е само огледало на по-дълбока интелигентност. Интелигентност, която по невидим начин организира цялата материя и енергия. А една малка част от тази интелигентност е и във вас, вие притежавате организиращата сила на Вселената. Вие сте неразделно свързани с всичко, ето защо не можете да си позволите да замърсявате въздуха и водата. Поглеждайки на по-дълбоко ниво, не можете да си позволите да живеете и с токсични мисли, защото всяка мисъл оказва влияние върху цялото поле от интелигентност. Да живеете сред баланс и чистота е най-доброто, което може да направите за себе си и за Земята.

Източник: deepakchopra.com

Виж още:
Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси
Уилма Рудолф: На кого да вярваш
Ричард Брансън: Моите 10 тайни за успех

Коментари

коментара