Ейми Парди: Отвъд границите на възможното

Ейми Парди: Отвъд границите на възможното

„Научих, че границите на възможностите ни и препятствията пред нас могат да доведат само до две неща: първо, да ни възпрат изцяло или второ, да ни накарат да сме изобретателни.

Изобретателността, силната воля и отказът да се предаде превръщат 35-годишната Ейми Парди в една от най-вдъхновяващите млади американки.

Когато е на 19 години, Ейми е изпълнена с планове за бъдещето, за пътуванията, сноуборда и свободата, на която ще се радва. Докато един ден не се прибира от работа леко настинала, за да се събуди 24 часа по-късно в болница с едва 2% шанс да оцелее. Диагнозата е тежък бактериален менингит.

„За два месеца и половина изгубих далака си, бъбреците си, слуха на лявото ухо и двата крака от коляното надолу. Когато родителите ми ме изведоха от болницата в инвалидна количка, се чувствах сякаш бях сглобена от различни части – като парцалена кукла. Мислех си, че най-лошото вече е минало, докато няколко седмици по-късно не видях новите си крака за пръв път. Прасците ми бяха тромави късове метал, глезените ми – тръби, притегнати с болтове, а стъпалото ми – направено от жълт гумен материал, с изпъкнала гумена лента, приличаща на вена, която свързваше палеца с глезена“ – разказва тя.

Как е възможно по този начин да сбъдваш мечтите си, как е възможно въобще да живееш нормално? Ейми изпада в депресия и в продължение на месеци не става от леглото, за да дойде денят на голямото решение, точката на пречупване, която променя пътя й… когато осъзнава, че възможното и невъзможното са само в нейното съзнание и дали ще сбъдне мечтите си не зависи от това дали има крака, а от това дали има мечти.
amy-purdy„Знаех, че за да продължа напред, трябваше да се отърва от старата Ейми и да се науча да приемам новата Ейми. И тогава ме озари идеята, че вече не се налагаше да съм 165 см. Можех да бъда толкова висока, колкото си исках! Или толкова ниска, в зависимост от човека, с когото излизах на среща. И ако някога отново реша да карам сноуборд, краката ми няма да измръзнат. И най-хубавото, помислих си тогава, можех да променям размера на ходилата си, за да ми стават всички обувки, които са на разпродажба. Така и направих!“

Ейми приема предизвикателството на новото си тяло и започва да случва невъзможните неща. Решена е, че ще постигне дори това, което хората с два крака трудно успяват да осъществят. Връща се на сноуборд пистата, не всичко върви по план, но тя е убедена, че с правилните протези може да успее. А когато не открива правилните протези, си ги изработва сама.

„Тези крака заедно с най-страхотния подарък, който можех да получа за 21-вия си рожден ден – нов Amy-Purdy-3бъбрек от баща ми – ми помогнаха отново да следвам мечтите си. Започнах да карам сноуборд, върнах се на работа, а след това и на училище. През 2005 г. станах съосновател на организация с нестопанска цел, предоставяща възможността на млади хора с физически увреждания да се занимават активно със спорт. Чрез нея имах възможност да замина за Южна Африка, където помогнах при снабдяването на хиляди деца с обувки, за да могат да ходят на училище.

Три месеца след трансплантация Ейми печели два златни медала на Световната купа по сноуборд, а през 2014 г. на Параолимпийските игри в Сочи грабва бронзов медал. Парди е единственият атлет с два ампутирани крака, който се състезава на толкова високо световно ниво.

Младото момиче доказва, че не просто не трябва да се отказваш пред трудностите, но и че трябва да се възползваш от всяка възможност, за да предизвикаш себе си и другите, да вдъхновяваш и помагаш.

Ейми се снима във видеоклип на Мадона, вдъхнови милиони зрители с участието си в танцовото шоу Dancing with the Stars, заедно със съпруга й Даниел се включиха в приключенската игра „Шеметна надпревара“, изигра главната роля в независимия филм What’s Bugging Seth, неведнъж се снима в благотворителни кампании и модни проекти. Миналата година лансира собствена линия облекло, издаде книгата „On My Two Feet“ („На моите два крака – от изгубването на краката до научаването на танца на живота“) и бе сред лекторите в мащабното турне на Опра Уинфри The Life You Want.

Преди 11 години загубих краката си и нямах идея какво да очаквам. Но, ако ме попитате днес дали бих искала да променя положението си, ще ви отвърна: “Не”. Защото краката ми не ме направиха неспособна; напротив – направиха ме по-способна. Принудиха ме да разчитам на въображението си и да повярвам във възможностите. Затова вярвам, че въображението ни може да бъде използвано като инструмент, с който да превъзмогваме границите на възможностите си, защото в съзнанието ни ние сме способни на всичко и можем да бъдем каквито си поискаме. Вярата в тези мечти и изправянето лице в лице със страховете ни ни позволява да живеем живот отвъд нашите граници“, каза Ейми във вдъхновяващото си представяне на TED през 2011 г.

Повече за Ейми на http://amypurdy.com/

Виж още:
Уилма Рудолф: На кого да вярваш
Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси
Джим Кери: Чек за 10 милиона долара

Коментари

коментара