Есенциализъм: да правим повече от правилните неща

Есенциализъм: да правим повече от правилните неща

Просто го направете. Ако някога сте чели книги или статии за продуктивност и креативност, със сигурност сте срещали този съвет неведнъж. Тази фраза беше част от живота ми дълго време. Но наскоро открих, че има много по-добър и организиран начин да живееш и работиш.

Нарича се есенциализъм и означава да правиш повече от правилните неща.

Според някои съвременни теории есенциализмът премества фокуса от обичайните ценности към нещата, които добавят ценност в живота.

Открих пет важни въпроса, които ми помагат да вземам по-умни решения и да правя повече от правилните неща.

1. Това действие добавя ли стойност в живота ми?

Откакто бях дете, играех и обичах видео игри. Когато бях на 20-и-няколко, дори пишех ревюта за игри за един уебсайт. Уебсайтът не ми плащаше, но на мен не ми пукаше. Обичах да играя и да споделям.

След година или две усетих промяна в отношението си към игрите. Вместо да очаквам с нетърпение пускането на ново заглавие или блокбастър, започвах да се дразня на досадните мисии, на дизайна, на пояснителните текстове и на какво ли още не.

За мой голям срам, в един момент просто пишех негативни коментари за игри, които съм играл час или два, преди да излязат на пазара.

Една сутрин се събудих късно, след като цял нощ бях играл, станах от леглото и осъзнах, че си губя времето, правейки нещо, което не ми носи никакво удоволствие. В същия момент писах на редактора си да му кажа, че повече няма да се занимавам с това. Продадох игрите си, а конзолата дадох на сина си.

В никакъв случай не искам да кажа нищо против игрите, даже напротив, с този пример искам да покажа как ценностите в живота ни се променят с времето и как трябва непрекъснато да се питаме какво е важно за нас в този момент, в това действие.

2. Как ще напълня чашата си?

Спомняте ли си притчата за университетския преподавател, който показва на студентите си как да подреждат приоритетите в живота. Мислете за деня си като за празна чаша –първо в нея слагате важните неща (големите камъни) като семейство, приятели, работа по проекти, в които влагате много страст. След това добавяте по-малко важните активности като отговаряне на имейли и гледане на телевизия – мислете за тях като пясък, който сипвате върху камъните и се намества около тях. Ако първо напълните чашата с пясък, след това в нея няма да има място за камъни, а именно за важните неща в живота си.

Всяка вечер, преди да заспя, се питам с какво искам да напълня моята чаша.
Много често моят отговор е един и същ: да пиша.

Ако взема осъзнатото решение, че искам да пиша, зрънцата пясък естествено се наместват покрай големите камъни в деня ми.

Със сигурност във вашия ден също има големи камъни, които заслужават внимание. Определете кои са те и се опитайте да ги разположите правилно в своята чаша.

3. Какво мога да махна от живота си?

Преди две години изгубих мечтаната си работа. Бях безработен 6 месеца и през това време прекарах много часове, мислейки какво е наистина важно за мен и четейки за минимализма.

Минимализмът е друго име на есенциализма и най-бързият начин да започнете е като премахнете всички материални неща, които не използвате, не обичате, от които не се нуждаете и не зависите.

Продадох си лаптопа, защото предпочитам да пиша на настолния компютър. Дарих на благотворителна организация всяка книга, която съм си обещавал, че ще прочета, но никога не съм имал намерение да го направя. Отървах се от всяка дреха, която не съм обличал през последните 12 месеца, разчистих почти всички неизгледани филми и сериали от компютъра и се отписах от всякакви онлайн услуги, за които имах абонамент.

Дали направих всичко това, защото имах много свободно време? Може би.
По-късно установих, че нищо от това, което съм премахнал, не ми липсва.

Елиминирането на ненужните неща оставя повече пространство, време и място в живота ти за големите камъни.

4. Как се предпазвам?

Да държиш на важните неща, означава да се грижиш за своето физическо, умствено и духовно здраве. Всяка от тези три сфери е като страна на триъгълник, ако една от тях е под стрес, и останалите две страдат.
Ето как предпазвам себе си:

За да се грижа за умственото си здраве, чета различни и предизвикателни книги и се опитвам всеки ден да си записвам по 10 нови идеи на базата на тези книги. Тази практика поддържа ума ми активен.

За да се грижа за физическото си здраве, тичам по 20 мили на седмица. Това ми помага да се справя със стреса и да имам енергия за други сфери от живота си.

За да се грижа за духовното си здраве, се опитвам да медитирам по един час седмично и да си пиша дневник за нещата, с които се боря, и за тези, за които съм благодарен.
Тази практика е изключително трудна, но след края на натоварена седмица ми помага да успокоя ума си. Така спя по-добре през нощта и имам енергия за всичко ново, което ми предстои.

5. Колко често се изключвам?

Преди няколко години бях на къмпинг в Италия. Нямах непрекъснат достъп до интернет, не можех да проверя телефона си и да прочета новините, които исках. През първия ден от ваканцията се чувствах абсолютно несвързан със света, пръстите ми непрекъснато отваряха имейла през телефона, макар че нямаше интернет достъп.

След ден или два този навик изчезна и започнах да се наслаждавам на това да бъда изключен. Прибрах се от ваканцията с важен урок.

Да бъда непрекъснато свързан убива възможността да избягам, да се насладя на ваканция, да бъда истински с хората, с които съм заобиколен, дори да се фокусирам върху работата.

Само след седмица ваканция без имейл, реших да махна имейл приложението от телефона си и да проверявам пощата през определени интервали през деня. Освен това се опитвам от време на време да се откъсвам от интернет света и да се наслаждавам на реалния.

Есенциалистите избягват да прекарват време със задачи, на които могат да кажат не, с хора, на които трябва да кажат не, и да правят компромиси, които не си струват.
Те са отдадени да работят за това, което ги вдъхновява, което добавя смисъл в живота им и им помага да се развиват и да допринасят за другите.

Аз все още работя върху това да бъде есенциалист. Не е лесно, но тези 5 въпроса ми помагат да държа фокуса върху важните неща.  Вярвам, че всеки може да избере какъв живот иска да живее. Трябва само да определи какво е важно.

Автор: Браян Колинс, писател и ментор по писане

Виж още:
Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието
Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги
Махатма Ганди: 10 начина да промениш света

Коментари

коментара