Езикът ни е съставен от щастливи думи

Езикът ни е съставен от щастливи думи

От великите руски романи до корейските съобщения в Twitter, от субтитрите на филмите до текстовете на песните, наскорошно проучване установи, че езиците по света са повече позитивни отколкото негативни.

Огромен анализ на хиляди текстове на 10 езика – английски, испански, френски, немски, бразилски португалски, корейски, опростен китайски, руски, индонезийски и арабски, доведе до заключението на учените, че най-използваните думи във всеки език имат “универсален положителен заряд”.

В изследването са проучени милиарди думи от книги, вестници, социални медии, уебсайтове, телевизия, субтитри на филми и текстове на песни, чрез които са извели 10 000 най-често използвани думи. След това хора от всяка държава, в която се говорят тези езици, били помолени да оценят “щастието” в думите по скала от 1 до 9, където 9 е “щастлив”, 1 “нещастен”, а 5 е с неутрален оттенък. Така например в английския смях получава 8.50, храна – 7.44, а терорист – 1.30.

Проучването установило, че при google търсене в испаноезични сайтове има най-голям брой “щастливи” думи, а най-малък е в китайските романи. Въпреки това изводът от цялостното изследване е, че и в 10-те езика средният резултат е над 5, тоест “използваме повече щастливи отколкото тъжни думи”, заключават учените.

Българският език не е включен в това изследване, затова нека си доказваме всекидневно, че използваме щастливи думи в общуването си.

happiness-bias-150210d-02

Виж още:
Есенциализъм: да правим повече от правилните неща
Уинстън Чърчил: 6 правила за силата на оптимизма
Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието

Коментари

коментара