Предизвикателство! Свикнали сме да подхождаме с подозрение към всеки филм, направен по любимите ни книги, и да излизаме от салона с желание за убийство, когато сценаристите му са се отклонили дори на сантиметър от сюжета. А защо пък да не си вземем най-доброто и от двата свята? Вярно, е че студиата обичат да задръстват дори най-добрите истории с клишета, които със сигурност ще превърнат филма в блокбъстър, без това изобщо да е необходимо. И не говорим за филми, чието единствено общо нещо с книгата е заглавието. Но пък може би освен наши, това са любими книги и на хората, които се занимават с правене на кино и телевизия по тях. Ами ако някои неща, разказани с думи, просто не стоят добре, когато са разказани с картини, за разлика от това, с което са ги заместили?

И така – 15 ситуации-екранизации, които си струва да се видят, ако сте готови да приемете, че ги гледате не толкова заради историята, която така или иначе вече знаете, а за да се потопите в атмосферата ѝ и да оцените високобюджетен фен арт, направен от хора, които в общия случай си разбират от работата:

1. Филмите от поредицата „Хари Потър“

01_harry-potterТайната рецепта за коледно щастие под елхата е проста – филм от поредицата и някоя (или няколко) от книгите от същата поредица. По принцип винаги си личи, когато авторът е и един от сценаристите на продукцията, а талантливият актьорски състав и невероятните декори, които пасват прекрасно на представата за този магически свят, обясняват приходите от над 7.7 милиарда долара и обичта на феновете по целия свят. „Хари Потър и философският камък“ ме спечели завинаги със сцените, в които се играеше куидич. Създателите на филма се бяха постарали да ги направят по начин, който ме накара да изисквам от научната общност да направи този спорт възможен в най-кратки срокове!

2. Филмите от поредицата „Игрите на глада“

02_Hunger-GamesКнигите са пълни с ужас, контролиран от инстинкт за оцеляване и философия за най-мрачните страни на човешката природа. Филмите са пълни с любовни дилеми на тийнейджъри, поставени в екстремни обстоятелства. Екранизацията на трилогията си струва обаче поради две причини – първо, няма кой по-добре да покаже абсурда, блясъка и жестокостта на реалити шоуто от самите американци, и второ – Дженифър Лорънс. Носителката на Оскар е идеалната Катнис и само заради нейното представяне съм склонна да простя неуспешния опит да се отразят всички екзистенциални въпроси от третата книга в първата част на „Сойка-присмехулка“.

3. „Шифърът на Леонардо“

03_Da_Vinci_CodeЕ, има разминавания със сюжета – книгата, скандализирала половината свят, съдържа и по-сложни доказателства за провокативните теории, които Дан Браун ни предоставя за пръв път в такъв популярен формат за масова употреба. Но пък с много добрата комбинация от любимия стил на игра на Том Ханкс и неповторимия френски чар на Одри Тоту, предизвикателството да се отговори на взискателното човешко въображение е посрещнато достойно. А и не е малко това, че виждате с очите си местата, за които се разказва.

4. „Аз, роботът“

04_I_RobotКогато си говорим за разминавания със сюжета и фантастичния Айзък Айзимов… Хмм, признавам, че филмът има малко общо с историята в сборника от разкази, но настоявам, че идеите от невероятното въображение на автора са страхотно и ефектно поднесени в тази екранизация, която напоследък, при целият шум около създаването на изкуствен интелект, е и доста актуална. Уил Смит ни показва, че може не само да ни разсмива, но и да се справи с ролята на противоречив леко трагичен герой и нека да си го признаем – когато говорим за научна фантастика и фентъзи, Холивуд е най-добрият вариант. Не по отношение спазване на сюжета или точно предаване на ключови моменти от любимия роман, но винаги и със сигурност по отношение на ефектите и създаването на света на историята, така че да повярвате в него.

5. „300“

06_300Забравете за точното пресъздаване на обстоятелства около битката при Термопилите и се фокусирайте върху точното пресъздаване на …комикс, базиран на тази битка. Сцените от филма повтарят прецизно картините от рисуваната книжка, по която е направен, и ако сте го гледали на кино, сигурно вече знаете, че ефектите му си заслужават, а боевете са радост за очите. От женска гледна точка – кой би отказал филм, в който непрекъснато са изложени на показ голям брой атлетични мъжки тела като сладка хранителна добавка към Джерард Бътлър?

6. Трилогията „Властелинът на пръстените“

05_Lord-of-the-RingВластелинът на фентъзи филмите – очакван дотам, че заради втората му част се разболях от грип. Три часа стояхме на студа, защото най-добрите места в кино-салон „Сердика“ бяха заети чак до следващата прожекция. И до днес съм на мнение, че си струваше. Светът на Толкин оживя благодарение на тези филми точно по начина, по който трябваше, и не само прощавам, но и твърдо одобрявам моментите, в които хората, които не са чели книгата, казват, че си представят в текста като: „…И тогава Леголас скочи на щита си като на скейтборд и се спусна с него на къси-верижни по-стълбите, пускайки нон-стоп стрели по врага, като не забравяше да се прави на як и небрежен…“

7. „Осъдени души“

07_Osadeni_DushiПървият филм в живота ми, заради който прочетох книгата. Този филм ме смрази по начин, по който никоя антиутопия не е успявала и абсолютно затвърди мнението ми, че ако български режисьор реши да ви депресира, ще го направи така, че с дни да не се съвземете. Съжалявам Тарантино, Нолан, Финчер, но в сравнение с нашите режисьори и степента на постигане на шок и ужас в публиката, имате още много да учите. Не е съвсем вярно, разбира се – това си е моето субективно мнение и фактът, че по-лично приемам сцените от нашата или по-близка до нашата действителност, но така или иначе филмът, колкото и да е стар, си струва. (А от музиката към него настръхваме и до днес.)

8. „Войната на таралежите“

08_Voinata_na_taralejiteАма пък ако български режисьор реши да ви разсмее, особено с помощта на братя Мормареви, ще има да се смеете много и да се възхищавате на умението да се покаже абсурда на българската реалност, без да ви кара да я мразите прекалено. Приключенията на порастващата банда пакостници, сблъскали се за пръв път със системата и нейния непоклатим механизъм за размазване на всичко отклонило се от буквата на правилника. И в същото време отворила безброй вратички за хората с малко по-висок социален статус и за тези, които им се подмазват, ще ви накара и да се усмихнете, и да се замислите. Струва си.

9. „Играта на Ендър“

09_Ender_gameОще един филм, заради който прочетох книгата. Харисън Форд в ролята на безскрупулния заради вярата си в кауза полковник Граф и младият талант Аса Бътерфилд в ролята на Ендър – детето гений, което с играта си нанася непоправими щети, са изключително добър избор. Филмът максимално се придържа към линията, начертана от Орсън Скот Кард, и заслужи личните ми благодарности към създателите му, заради това, че ме вдъхновиха да си купя и романа.

10. „Четецът“

10_The readerАма че история! Филмът е също толкова провокативен, обръщащ с главата надолу установени принципи и диаболично-трогателен, колкото книгата. Наситената дълбока емоционалност, която Бернхард Шлинк изгражда на страниците на романа, се компенсира с майсторски баланс на настроенията и сцените на екран. А и Кейт Уинслет доказва, че я бива и за нещо друго освен за еманципирана фалирала дама, захласнала се до толкова по Леонардо ДиКаприо, че за малко да се удави. Струва си.

11. „Не казвай сбогом“

11_Gone_girlКакво правите, когато мъжът до вас е емоционален пън, който ви изневерява, а първите тръпки от връзката ви се превръщат в мъчително рутинно ежедневие, в което се стремите да не надебелеете само заради въпросния пън? Ами вгорчавате му живота по най-жестокия начин, за който се сетите, и почвате да нагъвате шоколад като невидяла. Имаме си Розамунд Пайк и Бен Афлек, които ни доказват, че шампионите в категория „майстор на манипулация на общественото мнение“ винаги са жените.

12. „Яж, моли се и обичай“

925419 - EAT PRAY LOVEВ този филм нещастието в брака отново е свързано с нагъване като невидяла (този път на пица в Италия), но пък пътят на Джулия Робъртс до постигането на душевно равновесие и намирането на щастието в малките неща е много интересен и също така поучително-красив. Чувството за хумор на текста и невероятните гледки на филма са в ненадминат баланс. Мечтаното спокойствие си зависи от нас – това е идеята и признавам, че ми допада.

13. „Лабиринтът – бягство невъзможно“

13_The-Maze-RunnerАко се абстрахираме от факта, че очевидно целият американски народ се стресира ужасно от думичката „променливи“, но няма проблем с това малолетни да бъдат избивани от чудовища, конструирани да тестват способностите им, филмът е точно това, което си представях, докато четях книжката. Една от продукциите, в която холивудските клишета от машината за парички се ограничават само до бой с отвратителни създания, но него си го има в достатъчни количества и в романа, така че всичко е наред.

14. „Империята на Слънцето“

14_empire-of-the-sunБях много, много малка когато за пръв път гледах този филм и поисках почти веднага да го гледам втори път. За него невръстният Крисчън Бейл (да – Батман и Моисей), който е на 12 години, когато участва в кастинга за ролята на Джим Греъм, печели награда за най-добро-представяне в категория „юноши“. Създадена е специално заради емоциите, които показва героят му. А и Джон Малкович и Спилбърг са си Джон Малкович и Спилбърг.

15. “Игра на тронове”

15_game-of-thrones-poster_85627-1920x1200Знам, че ви дойде като шок, знам. Този сериал ме спечели, когато разбрах, че Нед Старк се играе от Шон Бийн, а ако Шон Бийн случайно не умре в някой филм, филмът не струва изобщо. Мартин е и сценарист, и това е първата причина, поради която одобрявам всички обърквации на сюжета, дразнещи неимоверно останалите ми приятели, които четат поредицата – идеята си е негова, има и легалното, и морално право да я променя и/или допълва както желае. Втората е, че ми е по-трудно, без да искам, да разваля развръзката на поредния епизод на хората, които харесват сериала, но не харесват четенето, защото дори и авторът според мен не я знае съвсем. Важното е, че основното е спазено – играта на тронове е нечестна дългосрочна стратегия и в нея оцеляват само тези, които не вършат глупости.

И последно – заглавие, което не се е превърнало във филм, а… точно в момента в играта на игрите. Авторът сигурно се хапе от яд, че не е поискал повече, когато е продавал правата на Witcher на z_Witcherфеновете си от CD Projekt Red. Наричана е една от най-добрите ролеви игри на всички времена. Третата версия на историята на Гералт – леко мутиралият, наливащ се с отварки тук-таме, но доста добре изглеждащ вещер, чиято работа е да убива чудовища, е поръчана от над 1.5 милиона души, преди да бъде пусната в продажба. През първата седмица на релийза чупи рекордите по продажби на софтуерни продукти в Обединеното Кралство и заема № 1 в подобни класации в Япония, а приходите от нея са 600% по-големи в сравнение с тези от предната версия на играта. GameSpot ѝ дават оценка 10/10 и това я превръща в една от деветте игри, които някога изобщо са стигали до този перфектен резултат. Друга интересна история е как премиерът на Полша подарява на Обама при посещението му в страната… втората версия на играта.

Представете си филм, в който главният герой сте вие и най-накрая сюжетът и краят на историята се променят според вашия избор, а не според избора на създателите. Струва си поне да изгледате трейлъра.

Текст: Диана Еленкова

Виж още:
Най-вдъхновяващите речи в киното
20 мъжки филма, пропити с тестостерон
20 филма, които всяка жена трябва да гледа

Коментари

коментара