5 от най-интересните youtube канали

5 от най-интересните youtube канали

“Отворих youtube, за да изгледам един музикален клип и 5 часа по-късно, все още съм там и гледам образователно видео, чиято цел е да ме научи как се говори с жирафи”. Вярно.

В youtube, според статистиките от февруари 2014, всяка минута се качват 300 часа видео материали, а числото за брой гледания на клипове на ден е 1 милиард. С други думи, не е чудно, че попадате там сутринта, търсейки нещо конкретно, и вечерта се чудите как успяхте да прекарате толкова много време в тази бездна от всякакви разновидности на демонстрации на господството на котките над човешката раса, пакостите и гушкотевините на умилителни животинки, глупави или интересни каскади, идиотски опити за какво ли не, смешни изказвания, трейлъри, ревюта на всякакви джаджи и всичко, което може да ви хрумне. Безкрайно е. Ужасно-прекрасно.

Youtube ми е спасявал поне два пъти живота с видео как се слагат вериги, ако се намирате в подножието на планината сред снежна буря. Освен това, благодарение най-вече на по-просветените си обични същества, винаги има шанс да научите и да се абонирате за каналите, чието съдържание може да ви заинтригува. Ето 5 от интересните сред тях:

1. Vsauce

Това е формат, който отговаря аргументирано на въпроси за живота, вселената и всичко останало и е подчинен на много любимото правило: „Ако не можеш да го кажеш простичко, значи не го разбираш“. Водещият Майкъл Стивънс демонстрира завидни умения за правене на презентация и абсолютно всеки път успява по много атрактивен начин да покаже любопитности от науката и философията. Както и, а това не е никак лесно, да даде обяснения, които всеки да разбере, независимо колко сложна или абсурдна изглежда темата. Този човек обича думите и често разказва историите, които се крият зад техните значения. Клиповете му включват обосновани и интересни отговори на въпроси: „Какво ще се случи, ако слънцето изчезне?“, „Колко струва земята?“, „Какво ни подтиква да сме нездраво любопитни към фаталните инциденти и въобще смъртните случаи?“, „Защо се целуваме?“, „Миналото случило ли се е наистина?“, „Колко на брой неща има по света?“, „Защо някои неща ни изглеждат зловещи?“ „Оръжия в космоса?“, „Можете ли да бъдете железния човек?“ и още много други. Въобще знаете, че чуете ли “Vsauce, Michael here”, вече сте си подарили 10 до 20 минути много интересно преживяване, което със сигурност или ще разшири познанията ви за света, или гледната ви точка. Накрая, след винаги оптимистичния извод от всички факти, които ви е разказал, сте убедени, че не той трябва да ви благодари, че сте гледали, а вие, заедно с още 8-те милиона хора, които го подкрепят, следва някак да оцените прекрасното поднасяне на информация, която идва до вас абсолютно безплатно.

2. Veritasium

И като си говорим за „Ако не можеш да го кажеш простичко, значи не го разбираш“ и страхотни умения за презентация, добре дошли в света на Veritasium. Това е образователен канал, чийто водещ много достъпно обяснява новостите в науката и/или интересните природни явления, свързани с нея. Подходът на д-р Дерек Мълър е интерактивен – много често можете да го видите да задава въпроси на случайни хора, които среща на улицата, след което да представя верния отговор отново навън, използвайки, например сферичен въртящ се фонтан. В друго видео, едно от тези, които най-много ме впечатлиха, използваше банани, за да демонстрира поетата доза радиация. Този симпатичен, крайно интелигентен човек винаги успява да разкаже научните факти така, че да бъдат запомнени и дори си е приятел с Майкъл Стивънс. Двамата имат общо видео „What is NОТ random“, в което се допълват страхотно и умело си подават ролята на водещ един на друг, спрямо експертизата си. Страхотно е. Дерек Мълър обича да представя книги в края на всяко от предаванията си и най-хубавото от всичко – стартирал е съвместна инициатива с компания на amazon, която дава възможност на всички, които желаят, да напишат: audible.com/veritasium и да получат безплатно едномесечно право на ползване на която аудио книга от наличните 180 000 заглавия си изберат. Ако отмените абонамента си на сайта, преди да изтече 30-дневния период, не дължите нищо.

3. Equals Three/=3

Това шоу в youtube за съдържанието на youtube започва от студентското общежитие на Рей Уилям Джонсън – неговият създател и водещ до 2014 година, който първоначално качва клиповете си в собствения си канал „RayWilliamJohnson“. Към днешна дата, благодарение на огромната му популярност, същото се снима професионално в собствено студио. Форматът най-общо представя най-популярните видеа в youtube по забавен, недопустимо нецензурен за масовите медии и често остро-критичен начин, който с времето е накарал над 10 милиона човека да го заобичат и да натиснат “Subscribe”. Характерна и много харесвана от мен завършваща фраза „I approve this message“ – по принцип дали шоуто ви допада или не, е въпрос на субективна гледна точка. Аз обаче определено одобрявам човек, който съзнава, че каквито и скандализиращи послания да отправя, трябва да е готов да поеме отговорността за това. Също ужасно ми допадна и много достойното оттегляне, свързано с добрия усет кога е време да спреш да изпълняваш ролята на водещ, което Рей Джонсън демонстрира в последното видео от 12.03.2014 „Тhank you for everything“. Понастоящем шоуто се води от Роби Мотз, избран от Рей, с молба феновете му да му дадат шанс и ако решите да го послушате, ще видите, че е също толкова и същевременно различно забавно.

4. Еpic Rap Battles of History

Каналът, който по очарователен начин гъделичка общата ви култура, като поставя известни, исторически личности и/или измислени култови персонажи в това, което в хип-хоп културата произлиза от състезание по римувани обиди и безобразно самоизтъкване на собствените достойнства за сметка на опонента. Форматът предлага безброй опции, сред които „Айнщайн срещу Стивън Хокинг“, „Мерилин Монро срещу Клеопатра“, „Бил Гейтс срещу Стив Джобс“, „Стивън Спилбърг срещу Хичкок“ „Ромео и Жулиета срещу Бони и Клайд“, „Батман срещу Шерлок Холмс“, „Исак Нютон срещу Бил Ней“, „Джак Изкормвача срещу Ханибал Лектър“, „Обама срещу Мит Ромни“ и не на последно място „Хитлер срещу Дарт Вейдър“ . За хората, които не са готови да приемат принизяването на великите, известните и много злите до „безвкусно абсурдно изопачаване на известни факти“. Ами бих поспорила, че съществуването и овластяването на Хитлер и Сталин също е абсурдно, но също така трагичен факт, така че представянето на концепцията за лудия алогичен свят, в който живеем, по този начин си е абсолютно свежо и оправдано.


5. Last Week Tonight with John Oliver

Youtube се ползва и от някои утвърдени медии, а шоуто на Джон Оливър определено заслужава вниманието ви. Този човек работи в HBO, което дава на него и екипа му рядката възможност да представят под формата на сатира/комедия резултати от независими журналистически разследвания. И резултатите са едновременно потресаващи и трагично-смешни. За един сезон този човек успя да съсипе със замах ФИФА; Конкурсът „Мис Америка“, да вдъхнови законодателни промени по отношение на „неутралитета на интернет“. Също да зададе въпрос (и това е истински случай) как така магаре от Близкия изток получава американско гражданство без проблем, а преводачите, които рискуват живота си за американските войници и семействата им, често са заложници на терористи, с години не могат да преодолеят процедурите, водещи до мечтания безопасен изход от положение, в което държавата, която им отказва спасение, ги е поставила. До момента вбеси няколко самозабравили се държавни глави и убеди мен (а това беше невъзможно), че смъртното наказание като превенция завинаги е лоша алтернатива. От българска гледна точка – вярно е, че проблемите, които поставя засягат предимно Съединените щати, но ми позволете да имам спорната позиция, че нещата, които вършат нашите американски приятели, много често се отразяват на целия свят. От по-човешка гледна точка – хубаво е да знаеш, че има абсурди не само на територията, на която живееш, но дори и Запада върши какви ли не дивотии, които не са никак хубави за обикновените хора – избистря преценката. Още по-хубаво е да знаеш, че някой води открита война срещу всяка лъжа, опит за заблуда, нечестно и нечовешко действие от страна на тези, с които никой не смее да се закача. Струва си.

Виж още:
Изкуството на Google в чест на хората на изкуството

Коментари

коментара