Внимание! Свежо! Google Doodles (буквално „Драскулките на Google“) са любими креативни допълнения към дизайна на логото в известната търсачка, с които компанията отбелязва значими за съответната дата събития или годишнини, свързани с известни и/или исторически личности, дали своя принос в една или друга сфера.

Инициативата, която разведрява деня ни и превръща проучването на дори най-скучните работни теми в забавно преживяване, е стартирана от дизайнера Денис Уанг. Днес това е регулярна практика, по която работи цял екип от художници, а някои от драскулките позволяват интерактивно взаимодействие под формата на анимирани и звукови ефекти, които може да управлявате с мишката си. Google, освен че илюстрира социалната си ангажираност, използва и един от най-атрактивните начини да покаже отношение по най-актуалните теми и уважение към забележителните хора, както и да провокира интерес и да предостави лесно достъпна информация за техния живот и постижения с препратки от самата драскулка, най-често към Уикипедия.

Няколко интересни doodle-a в чест на хората на изкуството:

1. Драскулката, с която на 04.05.2014 г. Google отбелязва 85 години от рождението на Одри Хепбърн „Audrey Hepburn’s 85th Birthday“.

Прекрасната филмова звезда с неподражаема женствена елегантност, която притежава рядко срещаната комбинация от външна и вътрешна красота. Освен че е страхотна актриса, биографията ѝ включва: подпомагане на полската съпротива срещу нацистите по време на Втората световна война; свободно владеене на 6 езика и факта, че се е отказала от професията си, за да има бебе. След като се сбогува със звездната си кариера, до края на живота си е заета с дейността си в УНИЦЕФ в помощ на децата от Третия свят.

2. Драскулката, с която на 21.11.2008 г. Google отбелязва 110 години от рождението на Рене Магрит „René Magritte’s 110th Birthday – Courtesy of Succession“

Белгийският художник и неговият остроумно-иновативен начин за предаване на послания с помощта на обичайни предмети и детайли от ежедневието, поставени в необичайна ситуация или перспектива. Едно от най-известните имена в областта на сюрреализма с ярък собствен почерк, Рене Магрит е и човекът, който оказва много голямо влияние върху преливането на най-обичания от самия него стил в т.нар. „популярно изкуство“ (pop art).

3. Драскулката, с която на 14.03.2012 г. Google отбелязва 101 години от рождението на Акира Йошизава „Akira Yoshizawa’s 101st Birthday“

Бащата на съвременното изкуство оригами. Той превръща тази очарователна японска традиция в световноизвестно явление, въвежда нови техники (най-известната от които включва мокрене на хартията с цел по-лесното ѝ манипулиране) за създаването на тези прекрасни творения и дискутира връзката между оригами, математиката и науката. През 1983 г. е награден с „Орденът на изгряващото слънце“. Акира Йошизава е създал над 50 000 модела и има 18 издадени книги в областта на оригами изкуството.

4. Драскулката, с която на 04.05.2012 г. Google отбелязва 54 години от рождението на Кийт Харинг „Keith Haring’s 54th Birthday“

Човекът, създавал изкуство извън системата и отправил социални послания с улични графити с над 50 творби в различни градове по света. Известен и обичан е заради невероятно оригиналните си чисти линии, които дават повод за размисъл по наболели социални тематики. Починал едва на 31 години, оставя ярък отпечатък в опита си да подобри света с красота, неподчинена на конвенционалните норми.

5. Драскулката, с която на 30.11.2011 г. Google отбелязва 176 години от рождението на Марк Твен „Mark Twain’s 176th Birthday“

Кой не обича Том Сойер и кой не е чувал за него? Марк Твен е псевдонимът на Самюъл Лангхорн Клемънс, считан за най-големия хуморист на XX век и бащата на американската литература. Освен че е създал една от най-обичаните книги на всички времена, както и романът „Един янки в двора на крал Артур“, който става основата на жанра „Алтернативна история“, този човек е бил близък приятел на Никола Тесла. Марк Твен има три патентовани изобретения – първото от тях е заместител на тирантите, второто – историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има третото – самозалепващият се албум за изрезки.

6. Драскулката, с която на 09.06.2011 г. Google отбелязва 96 години от рождението на Лес Пол „Les Paul’s 96th Birthday“

Човекът, направил звука на рокендрола възможен, чрез разработките и иновациите си по създаване на електрическата китара. Той е джаз китарист, композитор и експериментатор-мечтател, носител на три награди Грами и един от малкото, които са включени с постоянна изложба в Залата на славата на рокендрола.

7. Драскулката, с която на 16.03.2015 г. Google отбелязва 216 години от рождението на Ана Аткинс „Anna Atkins’ 216th Birthday“

Тази забележителна дама е първата жена-фотограф, освен това е била ботаник и естествоизпитател, както и близка приятелка на Хенри Фокс Талбът – изобретателят на калотипната фотография. Ана Аткинс е и първият човек в историята, публикувал илюстрирана с фотографии книга със заглавие „Фотографии на британското алгае: цианотипни импресии”. През 2004 година едно копие от нея е продадено за 229,250 британски лири.

8. Драскулката, с която на 11.05.2011 г. Google отбелязва 117 години от рождението на Марта Греъм „Martha Graham’s 117th Birthday“

Която с грацията и иновативните си идеи е променила завинаги света на модерния танц. Тя танцува и поставя хореографии в продължение на над 70 години, първата жена, чието изпълнение е допуснато в Белия дом, носител на най-високото американско отличие за цивилни „Президентския медал на свободата“, наградена с „Ключовете на града“ в Париж и японския императорски „Орден на короната“. Нейните техники и стил оказват огромно влияние не само в изкуството на танца, но и в театъра.

9. Драскулката, с която на 14.07.2012 г. Google отбелязва 150 години от рождението на Густав Климт „Gustav Klimt’s 150th Birthday“

Още един прекрасен художник отхвърлил скованите традиции и основал школата „Виенски сецесион“, пряко свързана с полагане основите на Модернизма. Ценител на женската красота, създател на една от най-романтичните картини в света – „Целувката“. Човекът, според когото най-красивото нещо в изкуството е свободата.

10. Драскулката, с която на 05.09.2011 г. Google отбеляза 65 години от рождението на Фреди Меркюри „Freddie Mercury’s 65th Birthday“

Гласът, който не можете да сбъркате. Вокал и основател на група Queen, композитор, човекът създал музиката без граници, осмелил се да поднесе на света невероятна палитра от рок, опера, госпел, диско и хевиметъл, любима на няколко поколения. Легендарна звезда, донесла на света незабравимо шоу, пълно с отдаденост и талант – същото, което той ни научи, че трябва да продължи въпреки всичко.

Виж още:
Калиграфско пресъздаване на известни брандове, което ще ви изуми
14 свежи послания от тениските
25 редки фотографии на известните

Коментари

коментара