Още преди измислянето на корпоративно лого да се превърне в задача за дизайнерите, която цели да предаде визуално запомнящо се послание за качествен продукт, хората са си имали нещо, наречено хералдика, а още преди това пък, племената са си имали отличителни знаци, за да знаят дали убиват своите или онези други хора, които не са хора, защото си нямат същите знаци като техните.

Очевидно, независимо дали продаваме, показваме принадлежност или се бием помежду си, винаги сме имали вътрешна потребност да го правим под символ. Каквато и да е причината за това, има емблеми, останали в историята, които навяват ужасяващи спомени за най-мрачната страна на човешката природа (такива като пречупения нацистки кръст) и/или за трагедиите, сполетели ни поради небрежност и престъпна глупост. Някои от тях:

1. Печатът на Светия Трибунал на Испанската инквизиция.

01_Seal_for_the_Tribunal_of_the_Holy_Office_of_the_Inquisition_(Spain)Средновековието в Западна Европа е било много лош момент в който да покажеш елементарни познания по анатомия, физика, медицина или въобще всичко, което е свързано с подобряване на живота на хората и не включва църковен ритуал. Както и да погледнеш накриво властимащите или да изразиш свободно мнение. Този символ завинаги остава в историята като може би най-страшната проява на християнската религия, който свързваме с отвличане от вкъщи, измъкнати с разнородни мъчения признания, противоречащата на всичко човешко концепция „виновен, до доказване на противното“ и ужасно неприятната екзекуция чрез изгаряне.

 

2. „Маската с човка“.

02_Black_DeathЗа периода 1346–1353 година в Европа избухва невиждана епидемия от бубонна чума – „Черната смърт“. Тя убива, по изчисления на историците, между 75 и 200 милиона души. Маската с човка се превръща в символ на лекарите, които са специално назначени от църквата да се занимават със заразените пациенти. В човката са се поставяли изсушени растения, които са имали за цел да предпазват от зараза и да неутрализират ужасната миризма на болестта. Основно грижите са се състояли в изолация на пациента, послание „Покай се, грешнико“ и полагане на трупа му в безименен масов гроб.

 

3. Обозначението „Биохазарт/Biohazard“.

03_biohazardНай-общо предупреждение за риск, свързан с пусната на воля биологична субстанция, която носи заплаха за здравето и живота на хората – медицински и химични отпадъци, токсини, вируси. Освен „Черната смърт“, едни от най-ужасните зарази, които е преживяло човечеството до момента, са: епидемията от испански грип за периода 1918–1920 година, взела над 100 милиона жертви; СПИН – убил над 25 милиона души от 1981 година до настоящия момент; третата вълна на чума в Индия – взела над 12 милиона жертви, и епидемията от тиф в Източна Европа – над 3 милиона починали. И сякаш на човечеството не му стигат тези статистики и затова Съединените щати, Англия, Съветския съюз, Япония, Иран, Канада и други държави по някое време се надпреварват да създават военни програми с биологични оръжия и да експериментират с тях, където си решат, без някак да преценят възможните последици от това.

4. Значките на японските военни лекари по време на Втората световна война.

04_japan_medical_badgeПо принцип когато видите червен кръст, асоциацията е помощ, човечност, всичко, което се предполага, че ще направиш, когато твой себеподобен страда, за да облекчиш страданието му. Японските военни медици обаче са имали друго мнение по въпроса – те са решили да усъвършенстват познанията си, използвайки пленниците от битките. Провеждали са ужасяващи експерименти с войници, жени и деца – не искам да опиша и да преведа подробностите, които прочетох, но най-общо става въпрос за разнообразно измъчване и хирургични операции на живи хора, докато са в съзнание.

5. Гестапо и КГБ

05_Gestapo05_KGBСимволите на две от най-мразените институции, грижещи се за вътрешната сигурност, че глупостите, с които лидерите на нациите промиват мозъците на хората под управлението им, са добре приети и неоспорвани. Сега, като се сетим за хер Флик от сериала „Ало-ало“, може и да ни е забавно, но методите на тези две еднакви по същността си организации по ирония на съдбата се родеят ужасно със Светата инквизиция – хора изчезват от домовете си и се озовават в неописуеми места или просто биват използвани като морски свинчета за забавлението на извратени психопати, маскирани като учени.

6. Розовият триъгълник.

06_Aushwitz_prison_labelsЕдин от символите, с които си служат активистите на гей общността, произлиза от затворническите маркировки, с които са класифицирали хомосексуалните в най-известната нацистка машина за унищожение на човешки животи – Аушвиц. Лагерът на смъртта има приблизително толкова затворници, колкото е населението на цяла България в момента. Броят на загиналите сред тях е над един милион.

 

7. Идентификацията на екипа на проекта „Манхатън“.

07_manhattan_project_badgesВъпреки благородното оправдание, че това е бил проект тип “необходимо зло”, който просто е трябвало да е успешен преди нацисткия такъв, някак е абсурдно, че хората, които пряко или косвено са допринесли за трагедията в двата японски града, са носели едно такова свежичко синьо със светкавичка. По принцип се твърди, че масово хората от екипа изобщо не са знаели за какво ще се използва тяхното парче от задачата, но някой някъде е знаел и това, че е позволил всички замесени да носят гордо зле нарисувана картинка от ретро комикс, някак прави целия ужас на ситуацията още по гротескно-невероятен.

 

8. Чернобил.

Когато се смесят човешка грешка с престъпна политическа слепота и идеологично безумие, обикновено умират хората, опитващи се някак да ограничат щетите, които са в мащаби, заплашващи цялото ни съществуване. Медалите на „Ликвидаторите“ на Чернобилската катастрофа са зловещо онагледяване за същото. Едва ли са донесли утеха на загубилите ги семейства или на оцелелите сред тях в онкологията. Но пък са добро напомняне, че никой никога повече няма право да е толкова глупав.

Има още и още – интернет е пълен със знаците на мафиотски и терористични организации, серийни убийци, гербове на лидери, виновни за геноцид из всички краища на света; лога на компании, които смятат, че изсипването на материали, способни да разложат бавно човешката физиология отвътре навън, където им падне, е добра идея. Няма смисъл да се продължава – те всички крещят едно и също. Радикален фанатизъм, расизъм, дискриминация, замърсяване, епидемии, игнориране на бедстващите, престъпления срещу човечеството, биологични и химически оръжия, фатални човешки грешки – за всичко това сме си измислили картинки, дизайн, с идеята за нещо уж правилно, което обаче е останало в историята с послание за ненужна, нелепа и трагична смърт на много невинни. Няма оправдание за резултатите, които ние – хората, сме постигнали, когато сме защитавали убеждения с насилие или сме пренебрегвали всички и всичко, което ни заобикаля, заради демонстрация на технологично превъзходство или сила. Цената е ужасна. Тогава май е време да спрем да се опитваме толкова старателно да възпроизвеждаме същите резултати отново и отново. На мен лично ми омръзна да гледам такива съвременни символи из новините.

Коментари

коментара