Източни пиеси

Източни пиеси

0 417

Магията на Изтока оживява на голям екран в София за седма поредна година в рамките на кино фестивала Sofia MENAR, който събира на едно място най-новите и интересни истории от Близкия Изток и Северна Африка.

От 15 януари до 1 февруари зрителите ще имат възможността да видят над 50 премиерни заглавия, да turkish carpetсе запознаят с режисьори и писатели, които пристигат у нас за прожекциите, да научат повече за културата и историята на техните държави.

ИРАН НА ФОКУС

Специален фокус във фестивалната програма е поставен върху независимото иранско кино, като в селекцията са включени 6 от най-награждаваните заглавия от световни кино форуми през последните години: “Като другите”, “Мелбърн”, “Не ме е яд”, “Най-горното стъпало”, “Риба и котка” и “Споделените съдби на семейство Махмуди”.

КЕРВАН САРАЙ

Една от любимите рубрики на зрителите е посветена на филмите за пътешествия и хората, тръгнали да търсят себе си по пътя. Като Лари и Кевин от “Тест за издръжливост”, които изминават 26 000 километра на колело, посещавайки 27 държави на 5 континента за 11 месеца. Сред авантюристите по пътя е и Дан, който за пореден път доказва, че няма невъзможни неща, обикаляйки Южна Америка с трабант в “С трабант до края на света”. А героят от “Шестата стъпка от пътуването” знае, че не ти, а тя стига до теб.

Trabant at the End of the World

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

В рамките на кино фестивала ще се състоят и две прожекции, съпътствани от литературни четения. Премиерно ще бъде показан документалният филм „Пророкът”, базиран върху произведението на Халил Джубран, което преплита по вдъхновяващ начин философията на Изтока и Запада. „Пишете: Аз съм арабин” представя историята на палестинския поет Махмуд Даруиш, един от най-бележитите автори на арабския свят.  Неговото творчество моделира палестинската идентичност и спомага за пробуждането на поколения палестинци за тяхната кауза. Преди прожекциите на двата филма зрителите ще чуят някои от произведенията на авторите в оригинал и в превод на български език.

ДИСКУСИЯ

Прожекцията на един от фаворитите на международните фестивали за документално кино „Следи от кръв” на Андреа Калин и Оливер Лукаш ще бъде последвана от дискусия на тема: „Сирия: re:start” с участието на политолога Кирил Аврамов и журналиста Руслан Трад.

indonesia

ФОТО ИЗЛОЖБА

По време на фестивалните дни в Дома на киното ще бъде показана изложбата “Цветове от Мароко” на фотографа Александър Димитров. Средствата от продажбата на фотографиите ще бъдат дарени на фондация “МС Общество България” – фондация за подпомагане на страдащите от множествена склероза.

Салоните, в които ще се показват филмите и ще се организират допълнителните събития от фестивала, са на Дома на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешкия център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar. Повече за фестивала и програмата може да откриете тук.

Коментари

коментара