Книги за смет: 1 кг пластмаса = 1 книга

Книги за смет: 1 кг пластмаса = 1 книга

0 458

Третото издание на инициативата “Книги за смет” тази година ще премине през 4 български града и отново ще постави акцент върху рециклирането на пластмаса. За всеки предаден килограм пластмасови бутилки участниците ще получават по една книга.

Тази година фокусът е върху приключенската литература, казват организаторите от Smart Books, които са подготвили изцяло нов и лимитиран тираж на “Вълшебникът от Оз”.

“Книги за смет” ще се проведе на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас. В специалните пунктове ще се приемат пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат следните отпадъци: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и други, припомнят организаторите от Credo Bonum.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

По време на кампанията миналата година бяха събрани над 5 тона пластмаса!

Коментари

коментара