Когато вдигнете поглед към тавана на Кралския дворец в Брюксел, ще останете изумени от произведението на изкуството, което ще откриете там. Картината се нарича Heaven of Delight и е създадена от крилцата на 1.6 милиона специални бръмбари скарабей, които изглеждат като милиони изумруди.

През 19 век било обичайно кралят на Белгия да дава пространство за изява на съвременни артисти именно сред стените на двореца. След смъртта на Леополд II пред 1909 г. обаче таванът в залата с огледалата остава недовършен. Години по-късно проектът е поверен на артиста Жан Фабре, който заедно с 29 млади и ентусиазирани колеги започва създаването на този екстравагантен шедьовър. Крилцата от бръмбари са поставени под различен ъгъл, така че в зависимост от светлината да разкриват цялата гама цветове от жълто през зелено до синьо.

Този вид насекоми не са защитени, така че за художника било лесно да ги внесе от Югоизточна Азия, където те се използват като деликатес.

Така че ако ви се отдаде шанс да разгледате Кралския дворец в Брюксел, не забравяйте да погледнете нагоре. Дворецът е отворен за посещение от края на юли до началото на септември.

Виж още:
10 градски разходки с кораб в Европа
50+ красиви градове, които да посетим поне веднъж в живота си
14 сателитни снимки на Земята, които ще ви дадат нова перспектива

Коментари

коментара