Махатма Ганди: 10 начина да промениш света

Махатма Ганди: 10 начина да промениш света

„Не трябва да губите вярата си в човечеството. Човечеството е океан, дори няколко капки в него да са мръсни, това не означава, че океанът ще стане мръсен.”

„Разликата между това, което правим, и това, което сме способни да направим, е достатъчна да разреши повечето проблеми в света.”

„Ако нямах чувство за хумор, отдавна трябваше да съм се самоубил.”

Едва ли Махатма Ганди се нуждае от допълнително представяне. Човекът, чийто стремеж към промяна вдъхновява и до днес, успя да вдигне на крака цяла Индия и да извоюва независимост от Британската империя по мирен път.

Нека си припомним някои от правилата на Ганди за промяна, които ще ни накарат да погледнем в себе си.

1. Променете себе си.

„Трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света.”

„Нашето величие като човешки същества не се състои в това, че можем да променяме света, а в това, че можем да променяме себе си.”

Ако промените себе си, ще промените света. Ако промените начина, по който мислите, ще промените и начина, по който се чувствате, и действията, които предприемате. И съответно светът около вас ще започне да се променя. Това се случва не просто защото вече гледате на света около вас с друг очи, а защото промяната отвътре ще ви позволи да предприемете действия, които преди – обременени от старите модели на поведение – сте смятали за невъзможни.

Защо първо трябва да промените себе си? Защото ако започнете да променяте света, без да сте променили първо себе си, когато постигнете това, за което сте се борили, вие все още ще бъдете същите – със същите негативни мисли, гняв и самосаботиращи действия. Така в този нов свят вие все още няма да откривате това, което искате.

2. Контролът е във вас.

„Никой не може да ме нарани без моето позволение.”

Как реагирате и как се чувствате от нещо зависи само и единствено от вас. Понякога имате обичаен начин на реакция, но това отново е избраният от вас начин.

Можете да изберете своите мисли, емоции и чувства по отношение на почти всичко. Няма нужда да се страхувате, преувеличавате или реагирате по негативен начин. Вие решавате.

В момента, в който осъзнаете, че никой друг освен вас самите не може да контролира начина, по който се чувствате, можете да започнете да прилагате това знание във всекидневния си живот и да развивате полезни навици.

3. Простете и забравете.

„Слабият никога не прощава. Прошката е инструмент на силния.”

„Око за око и целият свят е сляп.”

Да бориш злото със зло не помага на никого. Както споменахме и в предишното правило, ние сами избираме начина, по който да реагираме на света. Тоест можем да изберем начин, който е много по-полезен както за нас, така и за другите.

Да простите и забравите грешките от миналото е най-добрата услуга, която може да направите на себе си. Да пазите негативни спомени, след като вече сте научили урока от преживяното, няма смисъл. Това просто ви парализира и не ви позволява да изживявате пълноценно настоящия момент.

4. Без действия няма да стигнете до никъде.

„Един грам практика е по-ценен от цял тон проповеди.”

Ако не предприемете действия, много трудно ще постигнете каквото и да било. Но действието не винаги е лесно, понякога срещаме вътрешна съпротива.

Така че за да стигнете там, където искате, и да разберете себе си по-добре, трябва да започнете да действате. Да превърнете знанието в резултат.

5. Обърнете внимание на сегашния момент.

„Не искам да предвиждам бъдещето. Концентриран съм само върху настоящия момент. Бог не ми е дал контрол върху следващия.”

Най-добрият начин да превъзмогнете вътрешната си съпротива, която ви спира да предприемете действия, е да живеете в настоящия момент и да го приемате.

Когато живеете в настоящия момент, не се тревожите за бъдещето и съответно то не може да упражнява контрол върху вас. И всяка съпротива на действия, която идва от очакваните негативни последици или реакции, ще изчезне. Това ви позволява да се избавите от притесненията и да останете фокусирани в настоящия момент.

6. Всеки е човек.

„Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на някого. По-здравословно е да си припомняме, че и най-силният може да прояви слабост, и най-мъдрият – да допусне грешка.”

„Аз съм обикновен човек, който прави грешки, както всеки друг смъртен. В същото време притежавам достатъчно смирение, за да призная грешките си и да ги поправя.”

Когато започнете да боготворите други хора, дори те да са постигнали зашеметяващи резултати, рискувате да загубите връзката си с тях. Може да започнете да си мислите, че никога няма да постигнете подобни неща, защото тези хора са толкова по-различни от вас. Ето защо е важно да запомните, че всеки е просто човек.

Всички сме човешки същества и всеки е способен да прави грешки. Да съдим хората по неосновани стандарти води единствено и само до ненужни конфликти и насищане на пространството около нас с негативизъм.

7. Постоянство.

„Първо те игнорират, после ти се присмиват, след това се борят с теб и накрая ти побеждаваш.”

Бъдете постоянни. С течение на времето съпротивата срещу вас постепенно ще намалее и ще изчезне. Вашата вътрешна съпротива и негативните мисли, които ви дърпат назад, също ще отслабнат.
Открийте това, което наистина искате да правите, и то ще ви мотивира да продължавате напред.

Една от причините Ганди и неговите последователи да успяват в ненасилствената си съпротива срещу Британската империя е именно тяхното постоянство. Те просто не се отказват.

Успехът рядко идва толкова бързо, колкото ни се иска. Една от причините хората да не получават това, което искат, е защото се отказват твърде рано. Не винаги можем да отслабнем за 30 дни, както ни обещават рекламите, но опитайте няколко пъти по 30 е постижението ще е налице.

8. Откривайте доброто в хората и им помагайте.

„Виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безгрешен, не бих си позволил да осъждам недостатъците на другите.”

„Човек е толкова велик, колкото е работил за доброто на ближния си.”

„Предполагам, че в някакъв момент лидерството е означавало мускули, но днес то означава да се разбираш с хората.”

Във всеки човек има положителни неща, както и такива, които не са съвсем добри. Но вие сами избирате върху кои да се фокусирате и какво да виждате. А ако искате нещата да се подобрят, най-добрият съвет е да се съсредоточите върху доброто у другите. Това прави живота по-лесен, а взаимоотношенията – по-приятни.

А когато виждате доброто у другите, е по-лесно да се мотивирате да работите в тяхна полза и да правите живота им по-добър. А това е важно не само за другите, но и за вас, защото с течение на времето получавате това, което давате. А хората, на които помагате, ще се вдъхновят да помогнат и на други, така създавате спирала на позитивната промяна, която се предава нататък.

9. Бъдете автентични, бъдете истинската си същност.

„Щастието е тогава, когато това, което мислиш, казваш и правиш, са в хармония.”

„Винаги се стремете към пълна хармония на мислите и действията си. Винаги се опитвайте да изчиствате мислите си и всичко останало ще бъде наред.”

Най-добрият начин да подобрите социалните си умения е да бъдете себе си, да бъдете истински в общуването си. Хората наистина харесват автентичната комуникация, а когато оценяват вашите мисли, думи и действия, това ви носи допълнително вътрешно удовлетворение.

Когато думите и мислите са в хармония, това си личи. Невербалната комуникация съставлява 90% от нашето общуване, ето защо хората, с които комуникираме, лесно разбират кога не сме истински в поведението си и бързо губят вяра в нас.

10. Продължавайте да растете и да се развивате.

„Постоянното развитие е природен закон и този, който винаги се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, се вкарва в трудна позиция.”

Винаги можете да подобрите своите умения, навици или да преосмислите оценките си. Това ще ви помогне да задълбочите разбирането си за себе си и за света.

Може би понякога ще изглежда, че сте непоследователни или че не знаете какво правите, но в противен случай със сигурност ще изпаднете в трудна позиция, както казва Ганди. Ще се окажете в ситуация, в която ще трябва изкуствено да се придържате към старите си възгледи, само и само да оправдаете очакванията към вас. А това не е полезно за никого. Да изберете да растете и да се развивате е най-успешният път към промяната.

Източник: “Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World” by Henrik Edberh

Виж още:
Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието
Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги
Уинстън Чърчил: 6 правила за силата на оптимизма

Коментари

коментара