Малта: Тайният остров

Малта: Тайният остров

Може да няма екзотиката на Малдивите, нито Бъкингамския дворец и червените автобуси на Великобритания, не може да се похвали и с наситено сините покриви на Санторини и да – не е сред първите острови, за които човек се сеща, но Малта притежава най-важното за всяка дестинация – магия!

В това няма как да се убедите, докато четете поредния пътеводител, нито докато търсите къде да нощувате и кои забележителности да видите. Магията й се преживява по малките, тесни улички, тя ви изненадва зад ъгъла и се усмихва широко в Синята лагуна. Затова дайте шанс на този остров и няма да съжалявате.

Първа среща
Въздухът в Малта отговаря за посрещането. Още щом вратите на самолета се отворят, ще го усетите. Различен е. По-тежък, по-влажен, по-наситен. Обгръща ви в топла прегръдка и ви кара да си мислите как ще дишате следващите няколко дни. Но това чувство продължава точно няколко минути. След това сякаш цял живот сте дишали на Малта.

От летището до града, в който сте отседнали, може да хванете такси. Цените са предварително договорени, така че няма причина за безпокойство. Оставете бързо багажа и без значение дали е рано сутрин или късно вечер – бъдете навън, бъдете в Малта!

Обиколката
Няма значение откъде ще започнете и до къде ще стигнете. Не може да сгрешите. Всяко градче на острова има своя чар и крие изненади. Придвижването е безкрайно лесно – градският транспорт ще ви отведе от точка А до точка Б на цената на един билет. Затова не винаги организираните групови екскурзии с автобуси са добра идея, цените са много по-високи, а маршрутите, по които минават, са същите като тези на градския транспорт.

Повечето обиколки, логично, започва от столицата на Малта – Валета, която е магнит за повечето туристи, тъй като има богата история и красива архитектура. Звучи като реклама, но във всичко това ще се убедите сами още щом прекрачите крепостните стени. Изведнъж човек се озовава в друго време, на рицари и благородство. Това се дължи най-вече на факта, че градът е основан от великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. и историята му е пряко свързана с рицарите от Ордена на Св. Йоан и техния осемстранен готически кръст, който може да бъде видян на всяка крачка. Освен него, впечатление правят и червените телефонни кабини, които пък са наследство от друг период на Валета – вековете, през които страната е колония на Англия. Вниманието приковават и религиозните символи, които правят компания на звънците до вратите на много от сградите не само във Валета, но и във всички останали градове на острова.

Разходката из столицата ще ви отведе до църкви, дворци, разкошни паркове или просто някоя старинна жилищна сграда с изящна статуя на ъгъла й. Ако сте почитатели на историята – то няма да останете разочаровани. Ако искате просто да се потопите в атмосферата и да се усетите духа на мястото в местно кафене, ресторант или на обиколка по магазините – също ще бъдете доволни.

Друг плюс на Валета е локацията – като административна столица на Малта от там тръгват всички автобуси от линиите на градския транспорт. Затова само изберете следващата си дестинация и си купете билет. Освен него ще ви трябва и връхна дреха – колкото и да е горещо навън, в автобусите работят най-мощните климатици на света и може да ви стане студено още на петата минута от пътуването.

Дестинация Х
Сред другите градове, които не бихте искали да пропускате, се нареждат Марсашлок, Мдина, Моста и Сейнт Джулиънс (това далеч не са всички, разбира се, има още толкова много, много други…).

Марсашлок е малко рибарско селце с най-вкусните рибни деликатеси, които може да си представите. В чинията изглеждат невероятно, а вкусът им надминава визията. Освен с кулинарните изкушения, селцето ще зарадва фотолюбителите с атрактивното си пристанище, пълно с малки и големи лодки в ярки цветове. Не пропускайте да снимате онези от тях, които имат изрисувано „окото на Озирис“ от двете страни на носа. Древният финикийски символ, пазещ рибарите от всякакви опасности в морето, се е превърнал и в символ на Малта, който може да вземете със себе си под формата на различни магнити и сувенири.

Старата столица на Малта е Мдина, наричана от местните „Тихият град“ – също трябва да бъде една от спирките. Средновековният укрепен град, разположен на върха на хълм в централната част на острова, ще ви пренесе години назад в едно различно време. Със своите тесни и криволичещи улички ще ви изненада и провокира да се впуснете в лабиринта му. Къде ще излезете? На най-правилното за вас място. Мдина сякаш усеща хората и знае какво търсят. Разходката със сигурност ще премине през сърцето на града – площадът с впечатляващата катедрала „Св. Павел“. Вървете спокойно по улиците – автомобилите са забранени, освен за малкото на брой на живущите там хора, както и церемониални коли.

Една от спирките по време на обиколката на острова трябва да бъде и Моста. Малко градче с голяма ротонда! Диаметърът на куполът й сред най-големите в света и наистина заслужава да се види не само отвън, но и отвътре. За да не ви се налага да останете пред затворените й врати, имайте предвид, че от 11 до 15 часа не е отворена за посетители.

Освен архитектурните и исторически съкровища на острова, има и места като Сейнт Джулиънс, където може да се отдадете на луд нощен живот. И да – там той наистина е такъв. Представете си Слънчев бряг, но „преведен“ на малтийски. В Сейнт Джулиънс няма да скучаете – дискотеките и баровете са винаги пълни, музиката не спира, а доброто настроение е заразително. Може обаче да ви дойде в повече, тъй като това е предпочитана дестинация от ученици, които са дошли в Малта за курсове по английски език. Важно е да откриете своето заведение, а това няма да е трудно, тъй като там наистина има от всичко и за всеки.

Голямото синьо
Макар Малта да е остров, плажовете не са един от големите й „козове“. Местните, както и много от туристите, събират слънчеви лъчи върху скалистите брегове. Плажовете с пясък са рядкост, а където ги има – са пренаселени. Но щом веднъж сте дошли, не може да си тръгнете, без да се докоснете и до тази страна на Малта. Отправете се към Камино – малък остров между Малта и Гозо, чиято най-голяма атракция – Синята лагуна, е като истински магнит. Там ще видите синьото както никога досега и няма да може да му се нагледате. Морската красота компенсира изобилието от хора, които заемат всяко свободно кътче на скалите наоколо. Там се ходи рано и до обяд, защото после става пренаселено и страшно горещо. Затова се пригответе да прекарате максимално време във водата. Ако сте приключенски настроени, може да се отправите на екскурзия с лодка до близките водни пещери. За онези от вас, които обичат да се гмуркат, това място ще бъде безценно съкровище. Но дори да останете на повърхността и само да се возите на корабче до Лагуната и обратно – няма да съжалявате. Водата наоколо, вятърът в косите, усещането за свобода – незабравимо!

До нови срещи
Заслужава ли си да се върнем в Малта? Отговорът е положителен, както и на въпроса дали си заслужава да се отиде. Само няколко дни там ще ви стигнат, за да намерите своето местенце на острова, където да се отпуснете и да изживеете своя малтийски миг на безвремие.

Автор: Мария Станчева

Коментари

коментара