May the 4th be with you!

May the 4th be with you!

0 357

През 1977 г. Джордж Лукас основава империя. Която отвръща на удара и се превръща в световен феномен. До степен, в която министър-председателят на една друга империя – Маргарет Тачър, е поздравена от нейната партия в деня, в който печели изборите, по следния начин: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.“ Фразата, публикувана в London Evening News, е игра на думи с „May the force be with you“ – джедайският начин да пожелаеш успех, да помогнеш в труден момент, да мотивираш или просто да кажеш „добър ден“ или „довиждане“. Това слага началото на празника на феновете на филмите, анимациите, книгите и изобщо културата „Междузвездни войни“.

На 4 май феновете се поздравяват в социалните мрежи с „May the 4th be with you“ и празнуват, като си организират филмови маратони, правят си тематични партита и дори реализират благотворителни инициативи, като даряват старите си играчки от „Междузвездни войни“ на детски домове. Празникът се отбелязва официално за първи път в Торонто, Онтарио през 2011, а от 2013 г. Дисни организира традиционни фестивали.

В чест на празника на всички, които обичат тази вселена – 10 интересни факти, които може би не знаете за „Междузвездни войни“:

1. Постройките – част от декора на родната планета на Люк Скайуокър в Тунис си стоят там и до днес и някои от тях дори се използват от местните обитатели.

2. Декорите за малко да предизвикат истински военен конфликт, тъй като Либия е била разтревожена от „масивен боен транспортьор“, разположен в близост до границата й.

3. Режисьорът Дейвид Финчър (“Седем“, „Боен клуб“, „Социалната мрежа“) започва кариерата си в киното като асистент-оператор по време на снимките на оригиналната трилогия.

4. Любимият Йода, първоначално планиран да бъде представен от маймуна с маска, впоследствие е създаден по образ и подобие на Алберт Айнщайн. Името му идва от думата „войн“ на санскрит.

5. В членовете на Сената се появява вида „E.T.“ от филма на Стивън Спилбърг като чудесно послание за сътрудничеството му с Лукас, а един от сенаторите се казва Grebleips, което е “Spielberg” написано наобратно.

6. По време на снимките никой, освен Джордж Лукас, не знае, че Дарт Вейдър е бащата на Люк. На актьорите е раздаден фалшив сценарий, в който вместо „No, I am your father” (Не, аз съм баща ти) е пишело „Luke, you are your own father!” (Люк ти си собствения си баща). Лукас измисля лъжа, че сценарият ще развие концепцията за пътуване във времето.

7. Първият ден от снимките в Тунис е отложен поради развилнялата се първа от 50 години насам дъждовна буря в страната.

8. Тупак Шакур се е явил на прослушването за ролята на Мейс Уинду.

9. Комуникаторът на Куай-Гон Джин в една от сцените е всъщност редизайн на част от истински епилатор.

10. В епизода „Отмъщението на ситите“ всички Stormtroopers са компютърна анимация – не е създаден нито един костюм или шлем.

Източници:
mic.com
www.buzzfeed.com

Виж още:
Най-вдъхновяващите речи в киното

Коментари

коментара