Нощ на музеите 2015

Нощ на музеите 2015

Музеи и галерии в цялата страна ще работят до полунощ с вход свободен днес. Причината е традиционното събитие “Нощ на музеите”, организирано за първи път във Франция през 2005 г. Тази година в културната инициатива се включват 16 държави, а у нас вратите на музеите ще са отворени в 20 града.

Една от най-интересните спирки за търсачите на среднощни културни емоции е Музеят на историята на София, който се помещава в разкошната сграда на централната минералната баня. Специално за събитието с кураторски лекции там ще бъде представена част от предстоящата изложба.  Там ще бъде открита и изложбата “Лъвов мост във времето”, посветена на археологическите находки, станали достъпни за учените при строежа на метрото.

Всички участници в инициативата в София, събрали най-малко 18 печата от галериите на специална карта, която се разпространява свободно в София, може да участват в томбола, а първата награда от нея е посещение на изложбата “Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра в Париж.

Пълната програма на културните събития в цяла България може да откриете в прикачения файл на Министерството на културата тук.

Коментари

коментара