Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси

Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси

Един от най-важните въпроси, които жената трябва да си зададе, е: Какво наистина искам – и какво ми подсказва духът, че е най-добре да направя, за да го постигна?

Моят отговор в крайна сметка ме отведе до страстта ми да помагам на жени и момичета. Много добре знам какво е да израснеш сред бедност и насилие и вярвам, че образованието е пътят към свободата, дъгата, която води към гърнето със злато. Започнах да осъзнавам, че за да бъда възможно най-полезна, трябва да съсредоточа вниманието, ресурсите и състраданието си върху това да помогна за създаването на поколение от смели жени, които са господари на себе си и познават своите силни страни. Знаех, че не мога да спася всяко умиращо дете или да разреша всеки случай на насилие. Никой от нас не може. Но след като ми стана ясно какво най-много искам да дам, голяма част от онова, което не съвпадаше с моето намерение, отпадна съвсем естествено.

Годините, през които се фокусирах върху тази цел, ме научиха на нещо много важно – че трябва да се освободя от външния натиск и чуждото мнение и да се настроя към вътрешното си чувство – тихичкия глас, който казва: Спри, тук нещо не е наред. Изчакай малко и провери нещата. За мен съмнението означава недей. Недей да правиш нищо. Недей да отговаряш. Недей да насилваш нещата. Когато не съм съвсем сигурна какъв трябва да бъде следващият ми ход, когато ме помолят да направя нещо, за което не изпитвам почти никакъв ентусиазъм, това за мен е знак да спра – да се вслушам в себе си, докато инстинктът ми подскаже накъде да тръгна. Мисля, че несигурността е начинът, по който вътрешният глас ми нашепва: Колебая се. Не мога да реша вместо теб. Нещо тук не е наред. Приемам това като знак да се съсредоточа в себе си, за да взема правилното решение.

Когато вселената ме подтиква да тръгна по най-добрия път, тя никога не ми изпраща знаци като “Може би”, “Трябва ли?” или “Вероятно”. Винаги знам със сигурност кога тя ми дава зелена светлина – защото всичко в мен се надига и отеква в звучно “Да!”.

Откъс от книгата “Какво знам със сигурност” на Опра Уинфри,
издателство “Хермес”, 2014 г.

Виж още:
Тери Пратчет: „Казват, че всичките ви мигове преминават пред очите ви, преди да умрете. Това е вярно, нарича се живот.“
Какви са хората в този град?
Ще махнеш ли оръжието от прозореца си?

Коментари

коментара