Ексцентричен, иновативен и свободомислещ. Пред последните години от живота си Пабло Пикасо е завършвал по няколко картини на ден, а крилатите му изрази и до днес ни карат да се замислим върху смисъла, рамките и творчество. И не само.

Убежденията на Пикасо за креативността и иновациите са истински урок по лидерство и призив към самоусъвършенстване и живот, изпълнен с повече търсене и спонтанност.

1. “Светът няма смисъл, тогава защо трябва да рисувам картини, които имат?”

Една от най-известните картини на Пикасо е “Герника”, създадена през 1937 г. в името на града, бомбардиран по време на Испанската гражданска война. Целта й е да показва безнадеждността и нехуманното отношение. Но взирайки се в творбата, е трудно да разберете какво става. Пикасо вярва, че е работа на зрителя да придаде смисъл, а не негова. Както и във всяка сфера на живота, всеки сам е отговорен за това, което открива, за идеите, които има и начина, по който ги изразява.

Guernica

2. “Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв, когато порасне.”

Пикасо споделя, че му е отнело цял живот да се научи да рисува като дете – с въображение, креативност и липса на комфорт. Необходимо ни е да мислим извън рамките, да се отървем от веригите си на възрастни, които правят нещата по начина, по който винаги са ги правили и по който трябва да се правят.

3. “Най-големият враг на креативността е “добрият” вкус.”

“Всеки се опитва да разбере живописта. Защо не се опитат да разберат песента на птиците.”

В картините на художника няма правила. Той споделя, че никога не рисува това, което вижда – само това, което мисли. За Пикасо изкуството е израз на свободно движещите си идеи, емоции и чувства.

Опитайте на следващата среща с колегите и близките си да ги окуражите да споделят своите мисли спокойно, опитайте се да създадете среда без ограничения, където всяко правило може да бъде оспорено.

4. “За да рисувате, трябва да затворите очи и да пеете.”

Когато затворите очи и започнете да пеете, освобождавате ума са. А в днешния свят, когато непрекъснато се тревожим за нещо, затрупани сме с информация и конфликтност, трябва да даваме почивка на съзнанието си. Защото най-добрите идеи се раждат, когато умът ни е в покой.

5. “Другите виждат какво е и питат защо. Аз виждам какво може да бъде и питам защо не.”

“Компютрите са безполезни. Могат само да дават отговори.”

Пикасо е извел може би един от най-важните изводи за съвременните лидери. Да виждаме какво е възможно, да се предизвикваме и да се обединяваме в постигането на целта. Въпросът “Защо не?” беше задаван много път и от Стив Джобс. Всяко голямо откритие или подобрение се е появило, защото някой е задал въпроса “Защо не?”

6. “Отлагай за утре само онова, което искаш да остане незавършено след смъртта ти.”

Звучи плашещо, но и безкрайно вярно. А всички го правим – отлагаме важни решения, отлагаме сбъдването на мечтите си за някой друг път. Защо? Да не би някой от нас да вярва, че ще живее вечно. Истината е, че се страхуваме да напуснем зоната си на комфорт. А Пикасо ни напомня, че може да не сме тук утре.

7. “Брои се това, което си направил, а не това, което си имал намерение да направиш.”

За много от нас няма пряка връзка между нещата, които сме искали да свършим, и тези, които реално сме свършили. Може би си мислим, че ще направим нещо по-добре, но всекидневните задачи ни разсейват от това да предприемем реални действия. Анализирайте къде се губи времето ви. Ще се изненадате да откриете, че не е във важните задачи, в които сте си мислели, че го влагате.

8. “В крайна сметка всичко, което имате, е себе си.”

“Когато бях малък, майка ми казваше: Ако станеш войник, ще стигнеш до генерал. Ако станеш свещеник, ще бъдеш папа. Аз исках да бъда художник и станах Пикасо.”

Толкова простичко правило, а толкова често го забравяме. В стремежа си да изпълним графика със задачи за деня и да се погрижим за семейството и близките си, забравяме да обърнем внимание на най-важния човек в живота ни – нас самите. Независимо какво работите, дали имате семейство и деца, сложете себе си на първо място, само така ще можете да бъдете полезни за всички останали.

Текст: Cory Robert Galbraith

Виж още:
Махатма Ганди: 10 начина да промениш света
Уинстън Чърчил: 6 правила за силата на оптимизма
Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги

Коментари

коментара