Фотографска изложба, събрала в себе си гледки от непознати и екзотични кътчета, представени от шестима български фотографи. От Карибите до Канарските острови, от екзотиката на Куба до изненадващата красота на остров Лансароте.

Двете места са колкото различни, толкова и близки. Обединява ги испанската им жилка, но ги разделя цял океан. И двете места са били част от испанската корона (Лансароте все още е испанска територия).

Снимките са дело на 6-ма български фотографи – професионалисти и любители – Петър Чолаков, Дамян Хаджииванов, Минка Христова, Боряна Иринкова, Йоанна Найденова, Антоанета Войводова, които в рамките на четири месеца предприемат две фотографски експедиции до тези места, за да ги заснемат по най-добрия начин. В Куба посещават 7 от общо 15-те провинции на острова, изминавайки над 1200 км, като акцентират на непознатите места в страната на Кастро – уникалната тропическа долина Винялес, плажът Анкон.

Перлата на изложбата обаче са лунните пейзажи от канарския остров Лансароте. Едва ли има друго място на земята, чийто релеф толкова много да наподобява този на Луната. „Лансароте е Луната на Земята“, категорични са фотографите.  Не случайно именно това е мястото, където астронавтите от Аполо 17 са правили тренировките си, преди да излетят за Луната.

„Гледките там са неописуемо красиви. Вулканите са червени, оранжеви, зелени, сиви, сини, черни – уникална смесица от цветове в пустошта. Това е изумителното на Лансароте – на този остров по неповторим начин се слива зеленината с абсолютната пустош и в това има нещо толкова красиво и романтично“, разказва Петър Чолаков, водач на експедициите.

Любопитен е фактът, че Лансароте е известен като Островът на 100-те вулкана. В действително обаче те са над 300. Най-красивата вулканична система на острова е Тиманфая, превърната в национален парк.

Изложбата може да бъде видяна в кафе-галерията на Photosynthesis (София,  бул. „Васил Левски“, №57) до 10 май 2015 г.

Източник: Great Photo Art

Виж още:
9 златни правила за перфектна снимка
Световни забележителности от птичи поглед
15 снимки на нощното небе от цял свят

Коментари

коментара