Съвременното изкуство в Пловдив

Съвременното изкуство в Пловдив

През май и април Пловдив ще бъде домакин на първата по рода са образователна платформа, посветена на съвременното изкуство. Безплатните лекции, по време на които всеки може да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече идеите, които движат изкуството от 60-те години до днес, са организирани от фондация “Отворени изкуства”.

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” ще се състои от пет лекции и ще бъде водено от Весела Ножарова – един от изявените теоретици и критици на съвременно изкуство в България.

Къде: Lucky Дом на киното в Пловдив, ул. Гладстоун 1
Кога: съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа.
Вход свободен с предварително записване на имейл assistant@openarts.info

Първите три лекции ще си поставят за цел да разяснят какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство”. Освен терминологията, ще се обърне специално внимание на основните направления в изкуството и начините за изразяване на съвременните художници. В тях ще бъдат представяни значими автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което те създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеите и галериите, големите международни изложби, панаирите за изкуство.

Последните две лекции ще са посветени на историята на българското съвременно изкуство в рамките на две десетилетия. Първият период от 1984 до 1994 г. е периодът на неконвенционалното изкуство. Последната лекция от тазгодишния курс ще бъде посветена на годините от 1995 до 2005 г. и периода на постепенното институционализиране и професионализиране на съвременното изкуство в България и включването му в международната художествена сцена.

Vyvedenie_Plovdiv_Programa

За повече информация: www.openarts.info

Коментари

коментара