Уинстън Чърчил: 6 правила за силата на оптимизма

Уинстън Чърчил: 6 правила за силата на оптимизма

Човекът, който е начело на Великобритания по време на Втората световна война и се опълчва на Хитлер, въпреки всички атаки за страната си, често повтаря “Никога не отстъпвай.” Уинстън Чърчил е останал в историята и с пиперливото си чувство за хумор и нестихващ оптимизъм. Министър-председателят, който открито признава, че “Със затруднение се въздържам от порива да изричам афоризми”, има на какво да ни научи.

Вижте някои от най-популярните цитати на Чърчил за оптимизма и как можем да ги приложим в живота си днес.

1. Песимистът вижда трудности във всяка ситуация, оптимистът вижда възможност във всяка трудност.

Днес много хора преминават през живота си, приемайки всяко нещо като битка. Желанието ни да свършим на мига неща, които по принцип отнемат време, ни поставя в непрекъснато състояние на фрустрация. А просто трябва да гледаме на живота с оптимизъм и да откриваме възможностите всеки ден.

2. За себе си аз съм оптимист – и не виждам необходимост да бъда нещо друго.

А и защо е необходимо да бъдеш нещо друго освен оптимист? Ако сте мениджър, наемайте оптимистични служители. Ако кандидатствате за работа, не се страхувайте да покажете своя оптимизъм. Той винаги ще ви помогне във всяка ситуация.

3. Имате врагове? Браво. Това означава, че сте отстоявали нещо някога в живота си.

В ежедневието си днес ние може и да нямаме “врагове” в традиционния смисъл на думата, но със сигурност срещаме хора, които не ни харесват или не са съгласни с нас. Е, нека последваме примера на Чърчил и да се поздравим за това, че сме уникални и отстояваме принципите си.

4. Нищо в живота не е толкова ободряващо, както да стрелят по теб и да не те улучат.

Едва ли в историята има човек, който да е бил мишена в повече опити за убийство от Чърчил. През 1940 г. жена, подкрепяща нацисткия режим, го напада с нож, но той успява да я пребори и да се спаси. Германците също опитват да го убият с бомба, прикрита с шоколад. В друг случай двама въоръжени мъже били готови да открият огън по колата на премиера, но миг преди това охранителите ги обезвреждат. Възможно ли е оптимизмът да спаси живота ти? Изглежда, да.

5. Непрекъснатите усилия – не силата или интелигентността – са ключът към разкриването на нашия потенциал.

Търсейки причини да бъдете оптимисти, ще откриете, че продължителните усилия винаги водят до победа. Ако не се отказвате, ще постигнете успех там, където по-умните и силните се провалят.

6. Отношението е малкото нещо, което прави голямата разлика.

Дали просто факта, че си оптимист, може да доведе до промяна? Вижте как Чърчил е вдъхновил хората си – от логична гледна точка е било невъзможно Великобритания да победи Германия, но когато хората вярват, се случват и чудеса. А оптимистичната нагласа може да преодолее и най-трудните препятствия.

Текст: Cory Robert Galbraith

Виж още:
Дейл Карнеги: 8 стъпки към живот без тревоги
Дийпак Чопра: 10 ключа към щастието
Ричард Брансън: Моите 10 тайни за успех

Коментари

коментара