facebook_template (1) copyТази жена ме отгледа сама. На 40-годишна възраст, във времето, в което нямаше хляб в магазините, се преквалифицира, уши си два костюма от стари платове, за да иде на интервю и зае ръководен пост 6 месеца, след като си намери работа по новата специалност. Обичаше планината, движението, свободните пространства и до края на живота си спортуваше редовно, след като се беше преборила с левкемията на два пъти. Когато си отиде, лекарят ми каза: “Сигурно е слаба утеха, но е важно да знаете, че болестта беше победена. Майка Ви спази обещанието си да не се предава – тя беше пример и надежда за всички в това отделение.” Не виждам нито една добра причина да спра да се гордея с нея само защото вече я няма.

Малките уроци, които ми предаде жената, която днес щеше да навърши 65 години:

1. Светът не ти е длъжен с нищо. Бори се винаги и докрай за нещата, които искаш да постигнеш. Моментът да се признаеш за победена е този, в който са изминали пет секунди след последния съдийски сигнал.

2. Ако някой твърди, че е по-добър от теб в нещо, да бъде така любезен да ти го докаже.
А когато ти го докаже честно – ще има и такива случаи, стисни му ръката и му кажи: „Поздравления“. Да умееш да губиш е критерий доколко всъщност умееш да играеш. Нещо по-важно – когато признаеш на глас победата на някого, без да искаш вече си започнала да разсъждаваш как точно те е победил. Когато отричаш чужди заслуги – не се учиш, не се подобряваш. Тогава и наистина губиш.

3. Спортът е единственото нещо, което лекува по-добре от времето. Движи се винаги когато можеш – плуване, аеробика, планина, танци – без значение кое от всичките или всичките – просто не стой на едно място.

4. Добрите шефове са като добрите треньори – не изтощават важните си състезатели преди решаващия мач.

5. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Няма да си простиш единствено ако разочароваш себе си. Останалото си е част от живота, а той не винаги се развива както ни се иска.

6. „Радини вълнения“ за хора, които не те искат или са си отишли – ако нещо не се е случило, значи никога не го е имало. Глупаво е да се тормозиш за несъществуващи фантазии, когато животът ти предлага безброй много реални възможности всеки ден. Не тичай след никого – на света не съществува човек, който да струва повече от собственото ти достойнство.

7. Само много уверена в себе си жена може да си позволи да спи с някого за една вечер.

8. Пази си много приятелите от училище – това са най-ценните и безкористни взаимоотношения, създадени от вас и заради вас самите, а не защото имате някакъв интерес един от друг.

9. Чети и се отнасяй с уважение към книгите. Чети всичко, което пожелаеш, дори отричаните, забранените, различните, провокативните. Една истина в повече, колкото и неприятна да е, никога няма да ти е излишна. Да не говорим, че е глупаво да отричаш нещо, без да си се запознала с него.

10. Мъжете не помнят с какво си била облечена предната вечер – смешно е да го изискваш от тях. Помнят обаче дали си изглеждала добре или зле.

11. Не са важни толкова килограмите, колкото обиколките. Но ако все пак чак дотам държиш на тези килограми, французите са го измислили отдавна „Ръстът ти в сантиметри – 110“. „Ръстът ти в сантиметри – 100“ е за дебели американци, а „Ръстът ти в сантиметри – 120“ е анорексия.

12. Внимавай с какво и как се храниш, без да се лишаваш прекалено – няма по-тъжна гледка от млад човек с визия на лелка. Възрастта е относително понятие – зависи как поддържаш фигурата си и психиката си. От мен да го знаеш – диетите изтощават ума и тялото ти, спортът и навикът да не ядеш боклуци, дори понякога да прегрешаваш, ще те направят здрава и щастлива.

13. Модерно е само това, което на теб ти стои добре. Тенденциите идват и си отиват, а след това се повтарят, защото никой не ги помни. Но ако дори веднъж станеш за посмешище благодарение на тях, обкръжението ти, каквото и да е то, никога няма да ти позволи да го забравиш.

14. Гримът на планина, в спортна зала и на плажа е признак не само на простотия, но и на отвратителна хигиена.

15. Козметиката е едно от нещата, които се допират до лицето и тялото ти всеки ден – задължително е да е с най-високото възможно качество, което можеш да намериш.

16. Не доверявай най-съкровените си тайни на момичета, дори на най-добрата си приятелка. В женската природа е да ги използват срещу теб рано или късно.

17. Марките са най-добрият пример за „първо работиш за името си, после то работи за теб.“ Да искаш да дадеш 100 лева за риза, направена от плат, от който баба ти шиеше чаршафи, само заради етикета ѝ означава, че си склонна да прощаваш на хора, решили да получат нещо за нищо. От икономическа гледна точка – този, който ти пробутва продукта, е занижил непростимо много себестойността и качеството, за да може печалбата му – разликата между твоите парички и неговите разходи, да е по-висока. В личен план – да искаш да купиш такъв продукт означава просто, че съм отгледала глупачка. Научи се да усещаш качеството и на платовете, и на хората – имиджът не винаги има покритие.

18. Незабавно излез от всеки магазин или заведение, в което не са ти се усмихнали и не са ти казали „Добър ден“. Тези хора не заслужават твоите пари.

19. Усмихвай се на враговете си. Това ще ги уплаши повече от всичко друго, което можеш да измислиш, за да ги уязвиш.

20. На света няма козметичен салон, който да направи с тена и лицето ти това, което може да направи чистият планински въздух.

21. Обидата „селянин“ е най-смешният и жалък опит, който „първо поколение без мотика“ – тези като мен – са измислили, за да се почувстват по-добре неясно защо. Баба ти беше от село, аз съм прекарвала ваканциите си на село и никога не съм се срамувала от това. Да обиждаш така, означава да обиждаш моята майка, а аз няма да го позволя нито на теб, нито на когото и да било друг.

22. От друга страна да парадираш с вещите си – компютър, телефон, кола, каквото и да било друго, е най-ясният начин да покажеш на всички, че току-що си пуснала лопатата и си открила, че на света съществуват и други средства за вършене на работа освен нея. Има ужасно много начини да накараш хората да те уважават и явната демонстрация на материално ти положение не е един от тях.

23. Шофирането е ценно умение. Ако обаче не можеш да си смениш гумите, да прецениш състоянието на колата си, ако не си научена в момента, в който за пръв път влезеш през шофьорската врата, че единственото важно е това, което се случва на пътя; ако си мислиш, че скоростта е начин за глупашко изхвърляне и изфукване, а не начин да се движиш адекватно спрямо останалите – то ти си опасна и не трябва да си на пътя. Ако не можеш да усещаш, да управляваш и да се грижиш за машината си, слез от нея, защото рано или късно ще убиеш себе си или някой друг.

24. Поздравът е задължителен. Извинете, моля и благодаря не се използват само до навършването на определена възраст. Арогантността и грубият тон подсказват само, че имаш ужасно много да доказваш. Когато си спокойна и възпитана – тогава си истинският господар на ситуацията.

25. Шоуто трябва да продължи. Естественият ред е децата да се сбогуват с родителите си. Обратното е трагично, ужасно наказание, което не пожелавам и на най-големия си враг. Примири се с това, излез от тази болница и живей – излизай с приятели, танцувай, пътувай, виж света, прави всичко, което пожелаеш, и помни, че можеш да постигнеш всичко, което си решила, защото си моя дъщеря. Забранявам ти да губиш и една секунда от времето, което ти е дадено, като се тормозиш за неща, които отдавна са си отишли, дори едно от тези неща да съм аз.

Текст: Диана Еленкова

Виж още:
Уилма Рудолф: На кого да вярваш
Опра Уинфри: Един от най-важните въпроси

Коментари

коментара