В настроение за Оскар: 10 филма от последните 10 години

В настроение за Оскар: 10 филма от последните 10 години

0 2864

Десет филма от последните десет години, които знаят какво е да си номиниран за престижната статуетка

На 22 февруари, за осемдесет и седми път, ще бъдат раздадени отличията на Американската филмова академия. Колкото и да ни се иска да изгледаме всички претенденти, понякога те идват при нас месеци след церемонията. Можем обаче да се настроим с няколко заглавия, които вече са участвали в надпреварата. Подбрахме десет филма – номинирани и печеливши през последните десет години, за да се потопим в атмосферата на сезона на наградите.

dallas„Клубът на купувачите от Далас”
Разтърсваща история! Матю Маконъхи надминава себе си! Джаред Лето е вдъхновяващ! Лентата предизвика сериозен интерес не само с килограмите, които двамата губят, за да пресъздадат своите герои, но и заради борбата да бъде създаден. След дълги години на откази, екипът най-накрая намира средства да направи филма. Силата на човешкия дух, силата на приятелството и на доброто сърце  – те са нашата истина, не пола и сексуалната ни ориентация.

life„Животът на Пи”
Ще откриете много отговори, но и ще си зададете много въпроси. И ще искате още – още от красотата на тази лента, от емоционалния свят на един човек и едно животно, които се научават да съжителстват при необикновени обстоятелства и които съумяват да се опитомят взаимно. След финалните надписи остава надеждата за повече такива филми.

the-artist„Артистът”
Кой каза, че нямото кино е минало? През 2011-а то беше не просто настояще, то спечели Оскар! Майсторската режисура на Мишел Азанависиюс ни пренася в света на седмото изкуство, където тишината и звукът започват да водят оспорван дуел. Жан Дюжарден бе по-очарователен от всяка холивудска звезда, а красивата Беренис Бежо бе пленителна дори в черно-бяло.

inception„Генезис”
Гледали ли сте вече шедьовъра на Кристофър Нолън? Дори отговорът да е „Да” – то гледайте го отново. Това е от онези филми, които трябва да бъдат видени отново и отново, за да се осмисли всеки ъгъл и идея, формиращи гениалната вселена на тази история. Неслучайно лентата спечели 4 статуетки Оскар.

the-kings-speech-photo-1„Речта на краля”
Една обикновена история за един необикновен човек развълнува киноманите през 2010 г. Крал Джордж VI не е сред най-блестящите оратори, но именно една негова реч се оказва най-важното нещо, което трябва да направи в живота си. Идеята за филма идва при режисьора Том Хупър, след като майка му гледа постановка, разказваща за несгодите на краля, и предлага на сина си да я екранизира. Приемайки статуетката за най-добър филм Хупър споделя случката и казва: „Поуката? Винаги слушай майка си!”.

The-Blind-Side-Blu-ray-4„Невидима зона”
Това може да не стана най-добрият филм на 2009 г., но Сандра Бълок съвсем заслужено грабна Оскар за най-добра женска роля. Ако до тогава някой се е съмнявал в актьорския й талант, след преобразяването й в образа на Лий Ан Туохи, тя категорично го доказа. Лентата по действителен случай проследява пътя на Майкъл Оър, американски футболист, който е осиновен от семейството на Туохи.

slumdog_millionaire„Беднякът милионер”
Филмът на 2008-а ни пренася в Индия и разказа историята на едно момче, седнало на стола на богатство в телевизионната игра „Стани богат”. Уникалното преплитане на минало и настояще се превръща в кино класика, в която има от всичко – любов, изпитания, екшън, драма и много, много въпроси – повечето от които с четири възможни отговора.

the-curious-case-of-benjamin-button-50559193041bc„Странният случай на Бенджамин Бътън”
Брад Пит е Бенджамин Бътън, за кратко. В най-хубавия период от живота му. От живота на един герой, който се ражда стар, за да умре като бебе. Надпреварата с времето преобърната с главата на горе се оказва главен герой в изумителния проект на Дейвид Финчър.

babel6-hi„Вавилон”
Две години преди „Странният случай на Бенджамин Бътън” да генерира Оскар шум, лентата на Алехандро Гонсалес Иняриту (бел.ред. – който тази година отново е номиниран за Оскар с филма си „Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството”) събира пред камера Брад Пит и Кейт Бланшет за една впечатляваща поредица от събития, преплитаща неочаквано съдбите на хора от различни краища на света.

brokeback-mountain-original„Планината Броукбек”
Анг Лий, режисьорът на „Живота на Пи”, разказва за забранената и тайна любов между двама каубои на фона на необятната планинска красота. Десет години, след като Хийт Леджър и Джейк Джиленхол се целунаха, единият вече не е сред нас, а другият не спира да ни изненадва със смели проекти и невероятна актьорска игра.

Виж още: 
В настроение за Свети Валентин: 10 романтични филма 
25 изумителни кина от цял свят

Коментари

коментара